Bihar hírei

2018.09.07. 12:42

Szent László szobor lesz Szentjobbon

Bár Szentjobbon a Szent István-kultusz az élőbb, nem feledkeznek meg arról sem, akinek végülis a nevét köszönheti a település: Szent László fából készült szobrát szeptember 16-án avatják.

Bár Szentjobbon a Szent István-kultusz az élőbb, nem feledkeznek meg arról sem, akinek végülis a nevét köszönheti a település: Szent László fából készült szobrát szeptember 16-án avatják.

 

Nagy a sürgés-forgás ezekben a napokban Szentjobb központi parkjában: készül a legújabb köztéri szobor alapja és talapzata. Ebben a parkban található már egy világháborús emlékhely, emléktábla Simonyi József óbester emlékére, illetve Mercurius apát szobra. Utóbbi volt, aki monostorában őrizte Szent István jobbját, tőle vette vissza 1084. május 30.-án I. László király. Mindezek fényében mondhatjuk, hogy településünk Szent László királynak köszönheti a nevét, aki a hagyomány szerint két alkalommal is járt Szentjobbon, magyarázta Zatykó Jácint alpolgármester, amikor a szoborállítás indokairól kérdeztük. A szeptember 16-i avatót még a 2017-es Szent László-emlékévhez kapcsolódó eseménynek tekintik a szervezők, a Pro Szentjobb Alapítvány és a helyi RMDSZ-szervezet, tette hozzá az alpolgármester.

A program

A teljében lévő előkészítő munka során a park egyik sarkában megöntik az alapot, majd a talapzatot, erre fog felkerülni a fából készült szobor, mely a helyi fafaragó táborban készült és a szalárdi Sipos Béla, illetve a budapesti Steinbach Sándor munkáját dicséri, főlé pedig egy olyan tető kerül, amilyen a tavaly májusban a Kopaszhegyen avatott Szent Orbán szobrot is védi az idő viszontagságaitól. A jövő vasárnapi programja: 10 órától szentmise lesz a római katolikus templomban, azt követően avatják fel a Szent László szobrot, az ünnepségre természetesen minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!