Bihar hírei

2019.09.20. 11:28

Számos programot kínál ősszel az RMDSZ Nőszervezet

Anyák Akadémiájának indítása, valamint konferenciák és képzések lebonyolítása is szerepel az RMDSZ Nőszervezet őszi programkínálatában. A részletekről Biró Rozália országos vezető és Székely Hajnal nagyváradi elnök beszéltek tegnap délelőtt, a Sas-palotabeli székházban tartott közös sajtótájékoztatójukon.

Anyák Akadémiájának indítása, valamint konferenciák és képzések lebonyolítása is szerepel az RMDSZ Nőszervezet őszi programkínálatában. A részletekről Biró Rozália országos vezető és Székely Hajnal nagyváradi elnök beszéltek tegnap délelőtt, a Sas-palotabeli székházban tartott közös sajtótájékoztatójukon.

 

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke hangsúlyozta: az elindulásoktól kezdve olyan keretet szeretnének biztosítani a közösségükért tevékenykedő hölgyek számára, melynek köszönhetően arra összpontosíthatnak, amit prioritásnak tekintenek, illetve az őket, a családokat, a társadalmat érintő, megoldásra váró problémákra. Valamennyi rendezvényükkel ezt a célt szolgálják, és minél több személyt meg szeretnének szólaltatni, mert meggyőződésük, hogy szükség van „a lelkeket erősítő együttlétre, egymás támogatására”.

Székely Hajnal nagyváradi elnök arról beszélt, hogy zsúfolt lesz a programkínálat vidéken és a megyeszékhelyen egyaránt. Októberben, lévén az Idősek hónapja, a szép korúakra fókuszálnak. Margittán, Nagyszalontán és Érmihályfalván köszöntik a nyugdíjas pedagógusokat. Utóbbi településen az idősotthon lakóit is meglátogatják. November elején gólyabált szerveznek a fiataloknak, decemberben Mikulás-napi ünnepséget, illetve a Mikulás házhoz is megy. Szalontán és Margittán egyaránt megemlékeznek az aradi vértanúkról és az 1956-os forradalomról. A hajdúvárosban Márton-napi bulival lepik meg az ovisokat, és jótékonysági estet rendeznek a Böjte Csaba alapítványa által működtetett ház javára. Székelyhídon októberben kórustalálkozó lesz, decemberben ott lesznek a karácsonyi vásáron.

Váradon is októberben az idősek köszöntését helyezik előtérbe. A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületével közösen Időskor: ne tartsunk az öregedéstől címmel szerveznek konferenciát, melyre vidéki nyugdíjasklubok képviselőit is meghívják. Ezen egy orvos és egy pszichológus tart előadást a depresszió leküzdéséről, a betegségek megelőzéséről, a helyes táplálkozásról és a mozgás öröméről. A hónapot az unokák rajzaiból összeállított kiállításmegnyitóval zárják. Közben elindítják az Anyák Akadémiáját, mellyel, miként az elnevezése is utal rá, főleg az ovis és iskoláskorú gyerekeket nevelő anyákat szólítják meg.

Ennek részeként októberben Segítség, beszédhibás a gyerekem! címmel Vincze Kupa Melinda, a BBTE oktatója tart expozét. A novemberi téma: Házaspárbaj- középpontban a gyermek, és a meghívott Makai-Dimény Judit családterapeuta. Decemberben Élet egy sérült gyermekkel címmel Oláh Andrea, a Bonitas iskola igazgatója ad hasznos tanácsokat. Megtudtuk azt is, hogy különböző programokba az Ovisuli Egyesület is bekapcsolódik.

Képzés

Az elhangzottakat Biró Rozália azzal egészítette ki, hogy regionális képzést tartanak, partnerségben az NDI-vel (National Demografic Institute). Az egyik helyszín Nagyvárad, szeptember 28-án. A téma: Rólunk szól, értünk van!, és nőszervezeti vezetőket, helyi és megyei női önkormányzati képviselőket hívnak meg rá Bihar és hat környező megyéből, akiket arra készítenek fel, hogyan tudnak nőként érvényesülni, illetve vezető tisztségekhez jutni egy politikai alakulatban. A műhelybeszélgetéseken szó esik önkormányzati szerepvállalásról, kihívásokról, kommunikációról, a médiában való jelenlét szükségességéről.

Októberben ismét felélesztik Építsünk idősbarát közösséget! mozgalmat, együttműködve nyugdíjas szervezetekkel és polgármesteri hivatalokkal, október 27. és november 8. között pedig újból lesz Mága Zoltán-koncertturné, de ezúttal csak Székelyföldön.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!