Megvalósítások

2020.09.13. 13:40

Szalacson nem várják, cselekszik a csodát

Szalacsra látogatott a hét elején Szabó József megyemenedzser, RMDSZ-es megyeitanácselnök-jelölt és kampánystábja, akik a település elöljáróinak társaságában mérték fel az ott élők körülményeit. Mint az közismert, a községközpont 2016-ig csak Ottomány felől volt megközelíthető, ám Horváth Béla polgármester két mandátuma alatt három kijáratúra bővült az egykori zsákfalu. 2016-ban átadták a Szilágypérrel összekötő utat, míg az elmúlt esztendőben már Érendréd irányába is könnyű volt a kijutás Szatmár megye falvai, városai felé. A jó gazda egyik ismérve, hogy nem dől hátra a megvalósítások láttán, hanem újabbakon töri a fejét: negyedik kijárat is lesz, mégpedig Vasad irányába. Miközben az RMDSZ-es politikusok a falu utcáit járták, a hetvenes éveiben járó Birtás Terézia néninek némi biztatás után megeredt a nyelve. „Hát tudják, gyermekeim – fűzte a szót – örülök én mindezeknek az utaknak, hisz könnyen jönnek-mennek, utaznak a fiatalok. De leginkább itt a házam előtt, az Újsoron elkészült aszfaltozásnak örvendek. Sosem hittem volna, hogy ezt is megérem. Tudják, mi szép nagycsalád voltunk, gyakran ölbe vittem egyenként iskolába a gyermekeket, akkora volt a sár. Amikor templomba akartam menni, gumicsizmát húztam, hónom alatt meg az énekeskönyvet és az ünneplő cipőmet vittem. Az Isten áldja meg ezt a Horváth gyereket, ügyes embert neveltek belőle a szülei!” – jegyezte meg jelentőségteljesen.

Már indulóban volt Borsi Lóránt és Szabó József – akik a polgármester és Vida Attila alpolgármester kíséretében kopogtattak be a szalacsiakhoz –, amikor egy középkorú nő a polgármesternek szegezte a kérdést: „Mi lesz velünk, megszűnt a munkahelyem. A férjem sem tud dolgozni, idehaza kiskorú gyermekem van”. A világjárvány sokakat a létbizonytalanság szélére sodort, Szalacson az évtizedekig megélhetést biztosító cipőgyár is bezárta kapuit. A polgármester megnyugtatta a kérdezőt, hogy már tett lépéseket az ügyben, nem hagyja magára a lakosságot, lesz munkahely is. Hazafelé indulva még egy utolsó faluszemlét tartottak a jelöltek, szépen gondozott parkok, tiszta utcakép fogadja az ide látogatót. Nem csoda, hisz Szalacs a jó példa faluja lett az évek alatt, országos, sőt világhírűvé vált a szelektív hulladékgyűjtés terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!