Bihar hírei

2015.11.26. 13:46

Szabályozták a Kösmő patak medencéjét

Szerdán zárult az az európai uniós finanszírozású projekt, aminek általános célja az árvízkockázat 96 százalékkal történő csökkentése volt a Bihar megyei Kösmő patak medencéjében. Az elkészült munkálatokat Iulian Jugan vízügyi államtitkár is megtekintette.

Szerdán zárult az az európai uniós finanszírozású projekt, aminek általános célja az árvízkockázat 96 százalékkal történő csökkentése volt a Bihar megyei Kösmő patak medencéjében. Az elkészült munkálatokat Iulian Jugan vízügyi államtitkár is megtekintette.

A Kösmő patak szabályozásának előtanulmánya 2011-2012-ben készült el, amikor még Pásztor Sándor jelenlegi műszaki igazgató vezette a Körösök Vízügyi Igazgatóságot, abból a alapgondolatból kiindulva, hogy mindig kell létezzen egy kész projekt, ha éppen olyan helyzet adódik, hogy finanszírozhatóvá válik. Ez a kedvező tényállás aztán tavaly mutatkozott, amikor államtitkárként sikerült ezt a munkálatot az Európai és Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal megfinanszíroztatnia, vagyis 90 százalékos európai uniós támogatást elnyernie. Így a körülbelül 18 millió lejes befektetésből 16,7 millió lej a Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Program Kohéziós Alapjából származik. Ennek köszönhetően a teljes Kösmő patakot sikerült szabályozni, illetve megoldani az árvízvédelmi problémákat. Ez abban áll, hogy több mint 17 kilométer hosszan sikerült kiépíteniük azt a keresztmetszetet, amivel biztosítani tudják a vízek lefolyását, és körülbelül 11.940 méteren kőtámfalakat létesítettek, illetve a meder szélét bekövezték úgy, hogy Hegyközpályi, Bihar és Paptamási belterületén megelőzzék ezeknek a későbbi erodálását. Természetesen ahol támfalakat építettek, oda korlátokat is felszereltek az esetleges balesetek elkerülése végett.

Ugyanakkor a három település belterületén egy második eredményes, múlt decemberi tárgyalássorozatnak köszönhetően összesen nyolc új hidat is sikerült építeniük, ugyanis olyan átkelők voltak ott, melyeknek az életkora egy-két esetben meghaladta a száz évet is. Kicserélték a régi csőszerű hidakat, és ezek helyett olyan új betongerendás hídakat építettek, melyekkel minden bizonnyal jó néhány évtizedre megoldották a belterületeken való közlekedést, valamint biztosítják azt, hogy a víz árhullámkor kellőképpen át tudjon folyni alattuk.

A pályi tavat is

- Én mindenféleképpen örülök annak, hogy végére értünk ennek a munkálatnak, ugyanis miután a koratavasszal eljöttem az államtitkári pozicióból, úgy éreztem, hogy egy-két hónapig ez a beruházás megfeneklett, bár elő volt készítve. Jónéhányszor még jártam Bukarestben, aztán májusban sikerült beindítani a munkálatokat. Kevesen gondolták azt a minisztériumban, hogy az év végéig be fogják tudni fejezni, de én bíztam benne. Meg szeretném köszönni a három önkormányzat elöljáróinak, a polgármestereknek és a lakosságnak a türelmét is. Nyilvánvaló ugyanis, hogy amikor néhány hónap alatt kell elvégezni olyan munkát, ami különben 20 hónapot venne igénybe, akkor adódnak kellemetlenségek, de megpróbáltuk minél kevesebb zavart, problémát okozni. Vannak még olyan kisebb munkák, amelyek miatt még vissza fogunk térni, de ezek már nem a szabályozást érintik. Minden fázissal végeztünk, de a környéket megpróbáljuk még jobban lesimítani, illetve rendbe tenni, hogy be lehessen vetni füvel a földet. Ez különben jópár részen, például Bihar belterületén már megtörtént, sőt Paptamási belterületén közös megegyezéssel körülbelül 80 fűzfát fogunk elültetni a parton. Megpróbáljuk elérni azt, hogy rövid időn belül az emberek érezzék a munkálatoknak a környezetre gyakorolt jó hatását. Azt szoktam mondani: mindig a következő árhullám előtt vagyunk, de annak a lehetőségét, hogy a felsorolt helységek el legyenek öntve a jövőben, 96 százalékkal csökkentettük- nyilatkozta az Erdély Online-nak Pásztor Sándor. Hozzátette: párhuzamosan ezzel, más alapokból, illetve belső forrásokból megpróbálják rendbetenni a pályi tavat is, hiszen ez felfogja az érkező árhullámokat. Így reményeik szerint Pályitól egészen a Berettyóig az egész terület rendbe lesz téve, illetve nagyjából már ez sikerült is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!