Bihar hírei

2017.09.26. 08:49

Sikeres káposztafesztivál volt Borson

Vasárnap, 2017 szeptember 24-én immár 11. alkalommal rendezték meg Borson, megyénkben egyedülálló, híres, nevezetes káposztafesztivált.

Vasárnap, 2017 szeptember 24-én immár 11. alkalommal rendezték meg Borson, megyénkben egyedülálló, híres, nevezetes káposztafesztivált.

A borsiak ügyessége és fantáziája határtalanul meglódult, ma minden a káposztáról és a buliról szólt, nemcsak az étel volt káposztából, hanem úgyszólván minden egyéb is, a teljes színpadi díszlet, a művészi ízléssel elrendezett standok, a kapuban álló káposztafejű köszöntőbábuk is. A helyszín ezúttal is a borsi sportpálya volt, ahol tizenegy főzőcsapat fogott neki dél multával a készülődésnek, kora délutánra pedig már rotyogtak az üstök, szállt a füst és ételillat, a jelenlévők pedig már alig várták, hogy megrohanhassák a főzőstandokat. Most is, mint minden alkalommal kirakodóvásárt szerveztek, ahol nemcsak a borsi őstermelők egészséges árukínálatával találkozhattunk, hanem a helyi népművészettel is. A tudósító egy különleges standra lett figyelmes, ahol Csiger Krisztina levendula őstermelő különböző levendulás termékeket kínált az érdeklődőknek, illóolaj keverékek, levendulaszörp, szappanok, levendulás méz, levendulazsák, levendulacsokrok, és még nagyon sok levendulás termék. Elmondása szerint viszonylag kis területen termesztenek levendulát, amely töveket Tihanyból hozták, és szeretnék megszerettetni az itteni emberekkel is.

 A színpadon

Közben a színpadon a biharszentjánosi Szentjánosbogár néptáncegyüttes műsorát láthattuk. Őket követően került sor az esernyő szépség versenyre. Nagyon sok különleges esernyőt sorakoztattak fel a versenyzők, de ezek közül is a legkülönlegesebb és legszebb a Puscas Carmené volt, aki egy kalocsai hímzésű esernyővel vonult be egy ugyanolyan varrásos blúzban. Elmondta, hogy édesanyja Kántor Rozália erre az alkalomra varrta és, hogy vasárnap hajnali három órakor lett kész. Lassan elkészültek a káposztás ételek is, a zsűri elindult kóstolgatni, majd megkezdődtek a csapatok bemutatkozása. A csapatok főztje az idén nagyrészt a klasszikus toros, illetve töltött káposztás vonalat követte, de volt paradicsomos káposzta is a szentpéterszegiek jóvoltából. A versírás is igazi kihívás volt ismét a csapatoknak, mert olyan kötelezően felhasználandó szavak mellett kellett a káposztát megénekelni, mint a „megapixel” vagy a „Donald Trump”. A borsiak fantáziája nemcsak a finom ételkészítésben jelentkezett, hiszen minden egyes csapatnak külön díszlete, jelmeze volt. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, de megszületett a döntés, mely szerint a legszebb dekorációt a nagyszántói RMDSZ kapta, a legkülönlegesebb, leghumorosabb uniformist a magyarországi Szentpéterszeg csapata készítette, a leghumorosabb bemutatkozó verset az Idősek Otthonának csapata írta, a leghagyományosabb káposztás ízvilágért járó díjat a nagyszántói Presbitérium vihette haza, a legmodernebb ízvilág az Egykori Iskolámért Alapítvány és a Leader Akciócsoport csapata tudhatta magáénak, míg a legfinomabb káposztás ételért járó díjat a vándorköténnyel együtt a borsi Presbitérium csapata kapta. Az idei rendezvény legnagyobb káposztája a borsi Bakó család (Gyöngyi és Géza) kertjében termett, 6570 grammal ők nyerték ezt a versenyt, míg a legfinomabb savanyúkáposztáért járó díjat a zsűri Dávid Editnek ítélte oda.

Sokan voltak

A borsi Galagonyák gyermeknéptánccsoport tagjai ismét elkápráztatták a közönséget, majd a színpadi szereplésüket követően a színpad előtti téren tanították a jelenlévőket a néptánc fortélyaira. Nagy sikere volt a gyerekeknek a gólyalábas bohócok játékos műsora, amelyen jól érezték magukat a lurkók. A késő délutáni órára másfél ezernél is többen lehetettek, amikor megérkezett a budapesti Operett-Musical Voices Társulat a borsi káposztafesztivál színpadára Oszvald Marika vezetésével. A mindig vidám és humoros Oszvald Marikát két művésztársa Mészáros Adél és Ondrik János kísérték el, akik néha a színpad előtti téren a közönséget is bevonták egy-egy táncba. A közönség együtt énekelte az ismertebb dalokat a művészekkel. A humor sem maradt ki a borsiak műsorából, erről a Stand up comedy kíválósága Benk Dénes gondoskodott. Már a délután folyamán megérkezett Szőcs Lőrinc prímás és zenekara, akik a standok között magyar nótákkal, csárdásokkal szórakoztatták a jelenlévőket, amely nótázás a késő estében is folytatódott.

Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!