Bihar hírei

2017.10.05. 12:42

Ottományban jártak a Jankó János-díjasok

Két csoportba is érkeztek az elmúlt szombaton vendégek az ottományi Komáromi kúriába, de a környék nevezetességeivel is ismerkedtek.

Két csoportba is érkeztek az elmúlt szombaton vendégek az ottományi Komáromi kúriába, de a környék nevezetességeivel is ismerkedtek.A fiatalon elhunyt kutatóról elnevezett és a budapesti Magyar Néprajzi Társaság által adományozott Jankó János-díj birtokosai évről-évre megtartják találkozójukat. A szakmai fórumok szervezője és helyszíne évente változik. A kolozsvári székhelyű Kriza János Néprajzi Társaság által szervezett találkozónak az idén Ottomány volt a házigazdája. Az elmúlt szombaton kezdődött esemény Gálospetri érintésével indult, ahol a dr. Kéri Gáspár által alapított és fenntartott tájházat látogatták meg elsőként a résztvevők, amelynek autentikusságához hozzájárult, hogy az érkezés napján még tartott a szüret. Így a kapun belépve mustot és a tavalyi évjárat borait lehetett megkóstolni, mindamellett, hogy a házban és az ott berendezett terekben lehetőség volt helyi specifikusságokkal találkozni.

Újságíró vendégek

A későbbiekben Ottományba, a Komáromi udvarházba érkeztek a vendégek, az épület és az azt építtető család történetével, a felújítás körülményeivel, kiállítási anyagával ismerkedtek meg. A folytatásban, vasárnap délelőtt a szalacsi "pinceutcákat" keresték fel a találkozó résztvevői, és szintén a dr. Kéri Gáspár tulajdonában levő szalacsi zsellérházat lehetett megtekinteni. A szombati nap egy másik érdekes eseménye volt még, hogy a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének tagjai, akik a szomszédos Székelyhídon tartották gyűlésüket, szintén vendégei voltak a Komáromi udvarháznak. Az újságírók közül többen is lehetőséget láttak abban, hogy részben könyv, részben pedig a vidékre egykor jellemző tárgyi adományokra hívják fel a figyelmet.

Szűcs György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!