Bihar hírei

2018.08.22. 10:50

Ottomány: rönkhúzó derbi, sport és bográcsos

Az elmúlt hétvégén szervezték meg az Ottományi Falunapokat, melynek két napját változatos programok színesítették. A szombat délelőtt például labdarúgással és kézilabda-mérkőzésekkel indult, vasárnap volt rönkhúzó verseny, este pedig tűzijátékkal ért véget a rendezvény.

Az elmúlt hétvégén szervezték meg az Ottományi Falunapokat, melynek két napját változatos programok színesítették. A szombat délelőtt például labdarúgással és kézilabda-mérkőzésekkel indult, vasárnap volt rönkhúzó verseny, este pedig tűzijátékkal ért véget a rendezvény.Ahogy az máskor is lenni szokott, szekeres hívogatóval kezdődött a szombati nap, eközben pedig az iskolaudvaron futballban és kézilabdában mérhették össze tudásukat helyiek és távolabbról érkező csapatok. És amíg a pályán versengtek, eközben a pálya mellett, az üstökben már főttek az étkek. Halászlé és babgulyás várta az éhes érdeklődőket, majd pedig délután hivatalosan is megkezdettnek nyilvánították az ünnepséget. Szabó József megyemenedzser, Horváth Béla polgármester és Vida Attila alpolgármester köszöntötte a helyieket. Az ottományi és szalacsi iskolások táncai után rúdtánc bemutatóval (nem buja vonaglásokról van szó, másik megnevezése szerint rúdtánc fitnessz) folytatódott a műsor.

A szolnoki, négy tagú lánycsapat bemutatója után várni kellett, mivel a szombat esti fellépő, L.L. Junior és stábja Magyarországról érkezve az autópályán dugóba került. Ez nem tántorította el a közönséget, a szinte egy órás késést jól tolerálta. Ekkorra annyian gyűltek a színpad elé, hogy nem lehetett akárcsak egy jó kép erejéig sem a fellépő elé kerülni. Az utcán pedig több száz méteren keresztül, annak mindkét oldalán csak parkoló autók voltak. A rapper fellépése után az est még nem ért végét, akik bírták, táncolhattak az éjszakában.

Falunap a falunapban

A rönkhúzó verseny vasárnap délelőtt kezdődött, és ennek az egyik sajátossága az volt, hogy az ünnepre meghívó plakátok mellett külön hirdetmény szólította meg a lovas gazdákat. A falu határában levő legelőn, ahogy az más helyszíneken is, már készült a bográcsos és ugyanitt a sörárus is megjelent. A Szűcs László és Kovács Tibor által vezetett eseményen sok „versenyző” és rengeteg érdeklődő gyűlt össze.

A megmérettetés abból állt, hogy a benevezett paciknak különféle kategóriákban (első fordulóban 1 tonna súlyú rönk, másodikban 1,8 tonna, míg a harmadik fordulóban 2,5 tonnás rönkkel) kellett időre megtenni egy adott távot. A lovakat biztatni, serkenteni szabad volt, bántani viszont nem, azért ugyanis figyelmeztetés és kizárás járt. A végeredmény szerint elsőként az ottományi Vakarcs Attila lova végzett, másodikként a szalacsi Csütörtöki Géza, harmadikként pedig a szintén ottományi Vakarcs József lova és gazdája kapott díjat. Különdíjat a Szilágyi Krisztián által vezetett igás kapott, mert a bírálóbizottság szerint neki volt a „legkitartóbb lova”.

Délután másfajta lóerőké lett a főszerep. Debrecenből érkezett az extrém motoros műsor. A látványos bemutató közben, ha valaki megéhezett volna, itt is hozzájuthatott egy jó tányér babgulyáshoz. A pékség szomszédságában levő utcán sokan voltak kíváncsiak Péter és Zsolt látványos bemutatójára.

Mindeközben a Komáromi-kúriánál népi olimpia néven gyerekfoglalkozások zajlottak, a létavértesi Rozsnyai István Múzeum munkatársainak jóvoltából. Ameddig a gyerkőcök szórakoztak, addig a szülők és érdeklődők megnézhették, hogyan halad az ódon épület felújítása.

Az est közeledtével az M. M. Pódium előadása következett, Play Time koncert, és tombolasorsolás is volt, majd végezetül a tűzijáték következett. Azok pedig, akik inkább nótázni vágytak, az iskola melletti kultúrotthonban fakadhattak vasárnap este közösen dalra.

Szűcs György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!