Bihar hírei

2017.09.27. 10:28

Orvosi ügyelet közel a házhoz

Jó ideje léteznek, mégis kevesen tudnak róluk: mind Nagyváradon, mind a megyében ügyeleti központok is fogadják a betegeket délutántól reggelig, illetve egész hétvégén és ünnepnapokon.

Jó ideje léteznek, mégis kevesen tudnak róluk: mind Nagyváradon, mind a megyében ügyeleti központok is fogadják a betegeket délutántól reggelig, illetve egész hétvégén és ünnepnapokon.

Sokszor írtunk már arról, hogy nálunk bevett szokás bármilyen egészségügyi problémával a sürgősségen jelentkezni, ahol az eset súlyosságától függően kerülnek sorra a betegek, s például légúti fertőzéssel akár órákig is tarthat, míg valakit kivizsgálnak. Pedig más megoldást is választható – például felkereshetjük a hozzánk legközelebb eső ügyeleti központot. Bihar megyében harmincnégy, ezen belül Nagyváradon nyolc ügyeleti központ működik, a legújabb tavaly novemberben létesült, székhelye az Olimpiadei utcán, a Városi Stadion melletti Endodigest klinika épületében található.

Ügyelet

A központ koordinátora, dr. Cosmin Plaian lapunk kérdésére elmondta: ezeknek a létesítményeknek az a szerepük, hogy átvegyék a háziorvosi ellátás feladatait azokban az időszakokban, amikor a háziorvos már többnyire nem elérhető. „Amikor hazaérsz délután a munkából és látod, hogy beteg a gyerek, a háziorvos meg délelőttös volt, mit tudsz tenni? Többek között ilyen elgondolásból alakultak a központok” – mondta az ügyeleti központ koordinátora. A városi ügyeleti központok hétköznap délután négytől reggel nyolcig fogadják a betegeket, hétvégén és törvényes ünnepek alkalmával pedig folyamatos, huszonnégy órás ügyeletet biztosítanak. A vidéki központok is hasonlóan működnek, azzal a különbséggel, hogy hétköznap már 15 órától fogadják a betegeket.

Könnyebb esetek

A központok elsősorban a könnyebb esetek ellátására létesültek, melyeket zöld sürgősségi kóddal szoktak jelölni. Ide tartoznak egyebek mellett a különböző légúti fertőzések, az epe- és a vesekrízis, a magas vérnyomás által okozott rosszullét, a különböző, nem túlságosan súlyos sebek, a zúzódások, vagy például ha idegen test került a szembe, de a szezonális allergiák is – s például ide fordulhatunk akkor is, ha a gyerek lázas, vagy ha kötéscserére van szükségünk. Mint megtudtuk, városi és falusi patológia eltér, míg faluhelyen gyakran fordulnak a központokhoz fejszével, kaszával ejtett, vagy erőszakos cselekmények nyomán szerzett sérülésekkel, itt ritkán szembesülnek igazán súlyos esettel. Néhányszor azért előfordult, hogy a megyei sürgősségi klinikára kellett irányítaniuk a betegeket. „Nem tudunk és nem is akarunk versengeni a sürgősségi osztállyal, nekik sokkal több felszerelésük van, különböző vizsgálatokat tudnak végeztetni. Viszont az ügyeleti központoknál dolgozó orvosok és asszisztensek is jól el tudják látni a kevésbé súlyos eseteket” – fogalmazott a központ koordinátora.

Helyben is

Ha gyógyszeres kezelés szükséges, például antibiotikum, felírják azt a gyógyszermennyiséget, ami elegendő addig, míg a beteg eljut a háziorvoshoz, de ha készleten van, akár helyben is biztosítják. „Kisgyerekek esetében nehezebb, ők a szuszpenziós változatot kapják és nem adhatunk oda egy-egy teljes üveggel, de a pirulákat gyakran tudjuk biztosítani” – mondta dr. Cosmin Plaian.

Bár még nem épült be teljesen a köztudatba ez a lehetőség, évről évre egyre többen jelentkeznek a központoknál, ennél az ügyeleti központnál például havonta 300 és 340 közötti esetet látnak el. Az ellátás minden esetben ingyenes, nem függ attól, hogy a beteg abban a körzetben, vagy azon a településen lakik-e vagy sem, s attól sem, hogy van-e egészségbiztosítása, vagy nincs.

Címek

A Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár honlapján megtalálható az összes, Bihar megyében létesült ügyeleti központ címe (http://www.cnas.ro/casbh/page/centre-de-permanenta.html). Nagyváradon a már említett, Olimpiadei utca 5. szám alatti mellett a Dózsa György u. 99F, a Grigore Moisil u. 7., a Vlădeasa u. 70., a Kiev u. 3., az Anton Bacalbașa u. 2., a Rovine utca 17., valamint a Leagănului u. 13A szám alatt is működnek ügyeleti központok.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!