Bihar hírei

2019.09.09. 14:32

Népünnepély hagyományőrzéssel, mulatsággal

Szombaton tartották meg Hegyközszentimrén az ötödik Adorján-vári népünnepélyt lovas versenyekkel, színpadi produkciókkal.

Szombaton tartották meg Hegyközszentimrén az ötödik Adorján-vári népünnepélyt lovas versenyekkel, színpadi produkciókkal.

Az eseménysorozat a délelőtti órákban a vendégek érkezését és köszöntését követően a református templomban kezdődött. Az istentisztelet keretében Kucharszki Zoltán helyi lelkész bemutatta a helyi értéktárba gyűjtött „kincsek” egy részét (szilvát, szőlőt, bort, forrásvizet, házi lekvárt és bio-házitésztát, kisüsti pálinkát), melyeket a templom bejárata mellett rögtönzött kiállításon meg is lehetett tekinteni egész nap. Ezután megkoszorúzták a falu névadójának, Szent Imre hercegnek a szobrát, majd az ünnepség „súlypontja” átkerült a Berettyó partjára, az Adorján vár romjának közelébe, ahol lovasversenyek kezdődtek: lovasvágta a II. Rákóczi Ferenc Kupáért, illetve fogathajtó verseny a Szent Imre herceg Várkupáért. Hogy éppen mi történt a Berettyó parton, azt nagyon jól lehetett hallani a hangosításnak köszönhetően a falu feletti dombon is, ahol déltől kora estig nyitva tartott az éppen egy éve avatott Szent Imre Millenniumi Emlékkápolna és Kilátó, utóbbiból ki is lehetett venni a lovak és szekerek mozgását. A kilátót mintegy ötvenen keresték fel, kihasználva, hogy ezúttal nem kellett időpont-egyeztetés a feljutáshoz. Visszatérve a lovas versenyekre, azokat idén is a Sarkadról érkezett Váczi Bözsi, a Békés megyei kisváros Nemzeti Vágta-előfutamának és a helyi fogathajtó versenyek szervezője konferálta, ő szólította a résztvevőket a díjazáshoz, hogy Nagy Sándor főszervezőtől vegyék át a jutalmakat a következőek szerint: vágta – 1. Varga Ildikó (Szentimre), 2. Balogh Szilárd (Szentimre), 3. Sziki Sándor (Hodos), 4. Veres Attila (Vajda); akadályhajtás – 1. Bede Mihály (Diószeg), 2. Fitero Natalia (Székelyhíd), 3. Máté Lajos (Árpád), 4. Major Imre (Szalonta), 5. Sziki Sándor (Hodos), 6. Kapocsi János (Székkutas); vadászhajtás – 1. Fitero Petre (Székelyhíd), 2. Sziki Sándor, 3. Bede Mihály, 4. Fitero Natalia, 5. Major Imre, 6. Lévai Zsombor (Szalárd). A verseny fődíját Bede Mihály vehette át. (A fogathajtók egy része másnap már a kiskereki Betyárfesztiválon versenyzett.)

Színpadi produkciók

A díjátadás után a hagyományőrző kurucok tartottak rövid fegyverbemutatót, amit Gellért Gyula ny. esperes egészített ki magyarázattal. A népünnepély ezután színpadi produkciókkal folytatódott, ekkor kezdett népesedni a publikum, amikor is először a községi Szalárdi János Gimnázium hegyközszentimrei kisdiákjai mutattak be műsort (tanítójuk Böndi-Mohácsi Júlia), majd a szalárdi Csillagfény menettánccsoport adott elő több koreográfiát (felkészítőik Böndi-Mihácsi Júlia és Mârzea Anna óvónő). Az ugyancsak szalárdi Pitypang néptánccsoport következett, Kőrösi Mária vezetésével népi gyermekjátékokat és szatmári táncokat mutattak be, a püspöki Hagyományőrző Népdalkör pedig nép- és műdalokat énekelt. „A Muzsika TV Retro Diszkó című műsorának állandó fellépője” – ezt lehetett tudni a koncertezni meghívott Elek Icuról, akinek neve azért tűnt sokaknak ismerősnek, mert Szentimre községközpontjában, Szalárdon él egy névrokona. Az előadó repertoárja a Bódi Guszti-féle mulatósoktól a P. Mobilos rockig terjedt, a látottakról-hallottakról pedig csak annyit, szerintünk a helyiek maradjanak meg a maguk Elek Icujánál… Kellemes meglepetés volt ellenben a szalárdi Szilágyi Eszter, aki, mint megtudtuk, eleddig inkább csak baráti körben csillogtatta tehetségét. Most két táncosa, Beáta és Krisztián előtt állva énekelhetett párat, s bár a Bonnie Tyler-féle Total eclipse of the heart (Teljes szívfogyatkozás) vagy az Elvis Presley-féle Can’t help falling in love még itt-ott megbicsaklott, vélhetően az izgalomtól, de szép reményekre jogosító produkció volt. A délután és este folyamán szinte mindig tele volt a tűző nap elől védő sátor, ahol a szervezők minden résztvevőt, de a közönséget is, vacsorával vendégelték meg. A koncertek után Dj Yano majd Dj Chris szórakoztatta a publikumot, a tűzijátékhoz pedig a már éjszakai megvilágításban pompázott kilátó adta a hátteret.

 

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!