Vízminőség

2020.07.11. 11:08

Mélyfúrással vizsgálják a felszín alatti vizek minőségét

Ciucur Losonczi Antonius

A Körösök Vízügyi Igazgatóság az egyetlen az országban, mely rendelkezik egy utolsó generációs fúróberendezéssel, mely jelentős módon hozzájárul a felszín alatti vizek megfigyelési folyamatának jobbításához. Ezekben a napokban az igazgatóság alkalmazottai – a geológiai munkálatok és a kísérleti szivattyúzások szakemberei – egy új, a felszín alatti úgynevezett víztestek kutatását célzó fúrással vannak elfoglalva. A Lesen (Nagyürögd község) kialakított furat 120 méter mély lesz, és a szivattyúzás befejeztével vízmintákat vesznek majd, melyeket laboratóriumban fognak elemezni. A fúrással maximum három nap alatt végeznek.

Amúgy ezzel a hordozható fúróberendezéssel 200 méter mélységig lehet fúrni, és lehetővé teszi azt, hogy a különböző rétegekből származó vizet külön monitorizálják, mind mennyiségi, mind minőségi szempontból. Ez azért hasznos, mert így könnyebben kimutatható a felszín alatti vízszennyezés, illetve ennek forrása.

A berendezésnek a segítségével a közeljövőben a Körösök vízgyűjtő medencéjében még 36 új fúrást fognak végezni a felszín alatti víztestek monitorizálása érdekében, valamint korszerűsítenek több mint 70 létező furatot. Jelen pillanatban a Körösök vízgyűjtő medencéjében 321 furatot figyelnek minőségi és mennyiségi szempontból egyaránt. A jobb megfigyelés miatt ezeket szint- és hőszenzorokkal látták el, az adatokat pedig GPRS technológia segítségével továbbítják, közvetlenül egy adatszerverre. A fúróberendezés 1.675.000 lejbe került, mely költséghez hozzáadódik egy speciális szállítóeszköz 571.884 lej értékben. A finanszírozó a környezetvédelmi, víz- és erdőgazdálkodási minisztérium, egy projekten keresztül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!