Bihar hírei

2018.01.17. 09:37

Mégis rendeznek „vadászatot” Bályokon

Ismét benépesül Ion Ţiriac üzletember vadászbirtoka a Bályok községhez tartozó Nagyalmás mellett. Két évet kihagyott az ottani vaddisznók irtásából, most azonban visszatér Ceauşescu volt telkére.

Ismét benépesül Ion Ţiriac üzletember vadászbirtoka a Bályok községhez tartozó Nagyalmás mellett. Két évet kihagyott az ottani vaddisznók irtásából, most azonban visszatér Ceauşescu volt telkére.

Megint lesz lesz bályoki „vadászat”, bár úgy tűnhetett, végleg vége. Az utóbbi két évben ugyanis Krassó-Szörény megyében zajlott Ion Ţiriac üzletember és meghívottjainak vadászata, sőt, ott birtokot is kialakított, most azonban visszajönnek Bihar megyébe. Egy hónapja még Krassó-Szörényben lőttek le szarvasokat, most Bályokra készülnek, a hagyományos vaddisznó-irtásra. Dr. Remus Moţoc, a Bihar megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság ügyvezetője közölte: értesítést kaptak, hogy csütörtökön és pénteken két „körre” készülnek Ţiriacék Bályokon.

Viták

Mint megírtuk, a bályoki telek kapcsán gondok vannak. A Ion Ţiriac által irányított Wild Boar Club kft. most pert indított, hogy használatban megtarthassa a környék 1100 hektárnyi erdős területét. A terület állami tulajdon, ezért az állammal pereskednek. A Wild Boar Club és a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság között kötött szerződést tizenegy éve írták alá, azóta ennek alapján tartotta ott Ţiriac a vadászatokat. De mivel a paktum tíz évre szólt, tavaly lejárt. Csakhogy mint kiderült, az is benne van az iratban, hogy ha egyik fél sem kér mást, akkor a szerződés érvényessége a lejáratkor automatikusan meghosszabbodik – mégpedig immár 49 évre. Ám a megyei erdészeti hivatal törvénytelennek mondja ezt a kitételt. Arra hivatkoznak, hogy amikor leszerződtek, akkor még törvényesen tették, de a jogszabályok azóta változtak, így a megállapodás jelen formájában nem tartható. A lényeg, hogy ma már csak legfeljebb 10 évre adható bérbe állami erdő, 49-re semmiképp. Ţiriac ügyvédei már tavalyelőtt év végén a bukaresti bíróságon kérték, hogy az kötelezze az államot a 49-es kitétel alkalmazására.

Emellett tavaly egy másik variáns is nyilvánosságra került. Eszerint az üzletember maga mond le a bályoki birtokról, mert túl nagyok annak a fenntartási költségei. Ugyanakkor a mezőgazdasági minisztérium érdekes módon közvetlen odaítéléssel pont neki adott 1157 hektárnyi területet ott, ami épp egybeesik azzal, ahol a kilövésre nevelt vaddisznókat tartják.

Előzmények

Ion Ţiriac 2002-ben szerezte meg Bihar megyében, Bályokon a volt kommunista diktátor, Nicolae Ceauşescu vadászterületét. Már ezt követően is voltak jogi viták, ugyanis az egész birtokot kérdéses törvényességű szerződéssel adták oda neki. Akkor a terület még a Szilágy megyei területi erdészethez tartozott. Az üzletember mindent elintézett azonban, sőt, később véglegesen a birtokába kerültek az ottani épületek, és csak az alattuk lévő telekért kellett haszonbér-összeget fizetnie, valamint az 1100 hektárnyi erdős területért – amit láthatóan végül még mindig sikerült megtartania. Az idei „vadászatra” érkezők névsora egyébként nem került nyilvánosságra.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!