Bihar hírei

2016.10.11. 12:26

Marhajó pörköltet főztek a szalacsiak

Tavaly volt az első, idén pedig a második úgynevezett Magyar Szürke-Barátok Találkozója a Hajdú–Bihar megyei Hortobágyon. A főzőversenyen a szalacsiak Arany-bogrács díjat nyertek.

Tavaly volt az első, idén pedig a második úgynevezett Magyar Szürke-Barátok Találkozója a Hajdú–Bihar megyei Hortobágyon. A főzőversenyen a szalacsiak Arany-bogrács díjat nyertek.

Az esztári lecsó- és a nyíradonyi krumplifesztivál után a Hortobágyon főztek a szalacsi szakácsok. Az esemény igazából csak az egyik pontja volna annak a partneri kapcsolatnak, amelynek megnevezése Hídtól – Hídig, utalva ezzel is bihari - hajdú–bihari kapcsolatokra (Hortobágy egyik jellegzetessége a 9 lyukú híd, aminek mintegy kistestvére a szalacsi 4 lyukú híd). Az épített örökség mellett más kapcsolódási pontokat is keresve hívták meg díszvendégként a II. Magyar Szürke-Barátok Találkozójára a szalacsi csapatot, mely egy 15 fős különítménnyel érkezett. A 26 meghívott csapatból 20-an fogadták el a meghívást és 22 féle módon készítették el ételeiket.

Ismerkedés

Az alapanyag minden résztvevő számára ugyanaz volt: szürke marha húsból kellett olyan étket összeállítani, ami elnyeri a zsűri tetszését. Az ítészek vezetője Bede Róbert mesterszakács volt, aki már a gasztroműsor elején elmondta: a díjazás nem jelent egyet a helyezéssel. Az üstökben lassan elkészültek a pörköltek és bográcsosok, majd kialakult a „sorrend”, a díszvendégként meghívott szalacsiak Nagy Irma és Horváth Sára főszakácsok vezetésével Arany-bogrács díjjal térhettek haza. A főzés esetenként csak egy másodlagos foglalatosság. Az összejövetelt minden évben azért szervezik, hogy a környező települések megismerhessék egymást, közös gondjaikra megpróbáljanak hasonló válaszokat adni. Mindezt úgy, hogy ne csak a formálisan barátkozzanak egymással csapatok és önkormányzati vezetők.

Szűcs György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!