Bihar hírei

2017.08.16. 14:20

„Köszönet a Bihar megyei szurkolóknak”

<p lang="hu-HU">Két rottweiler kutyát kapott a napokban a Bihar megyei Csendőrség, velük hatra nőtt a csendőrkutyák száma megyénkben. A csendőrök különböző tevékenységeiről is szó esett szerdán.

Két rottweiler kutyát kapott a napokban a Bihar megyei Csendőrség, velük hatra nőtt a csendőrkutyák száma megyénkben. A csendőrök különböző tevékenységeiről is szó esett szerdán.

Többek között a Bihar megyei sportklubok, sportegyesületek, sportmérkőzések során tevékenykedő őrző-védő cégek képviselői vettek részt azon a találkozón, melyet nemrég szervezett a megyei csendőrség, mondta el a tegnapi sajtótájékoztató során Lung Petru ezredes, a megyei intézmény megbízott vezetője. A találkozón feldolgozták a sportrendezvények során történő erőszakos cselekmények megelőzésére irányuló törvényt, de gyakorlati bemutatók is zajlottak, melyek során bemutatták, hogyan kell közbelépni különböző helyzetekben. Többek között a szakszerű motozást, hogy mit kell tenni, ha gyanús csomagokat, tárgyakat találnak, s azt is, miként kell kisebb rendbontó csoportokat eltávolítani a helyszínről.

Bevetések

Az elmúlt idény során 29 Bihar megyei labdarúgó mérkőzésen és 128 egyéb sportrendezvényen biztosították a fegyelmet, ezeken mintegy 950 csendőr vett részt. Két esetben pénzbírságot szabtak ki, összesen ezer lej értékben, egy esetben pedig bűncselekményt is konstatáltak – valaki egy veszélyes tárgyat vitt be a mérkőzésre. Mindhárom eset kosárlabda mérkőzések során történt. Mindent összevetve, tavaly, akárcsak az utóbbi években, kevés kihágás történt sporteseményeken, a csendőrfőnök tegnap köszönetet is mondott a Bihar megyei szurkolóknak, amiért ennyire fegyelmezetten viselkednek.

A napokban zajlott a nagyváradi sportcsarnok, a labdarúgópálya és az olimpiai medence ellenőrzése, a vegyes bizottságokban más intézmények képviselői mellett a csendőrök is részt vettek. Mindhárom objektumot rendben találták, csupán annyit kell még megoldani, hogy legyen egy kijelölt hely a biztonságért felelő intézmények képviselői számára.

Már a Bihar megyei Csendőr felügyelőségnél található az a tíz, turistáknak szóló tudnivalókról tájékoztató nagyméretű tábla, mely a svájci csendőrséggel közösen lebonyolított országos program keretében készült el, ezeket hamarosan el is fogják helyezni – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.

Új csendőrkutyák

Végül a résztvevők megtekinthették azt a két fiatal, még betanítatlan rottweiler kutyát, melyet nemrég kapott a megyei intézmény a Szebeni Kinológiai Központtól. A két hét hónapos kutya, Szpik és Karma egy négy hónapos „elő-idomításon” vesz majd részt a csendőrségen, majd visszakerülnek a szebeni központhoz, ahol felmérik képességeiket, majd újabb három hónapos idomításnak vetik alá őket, s miután ezen is túlestek, elméletileg készen állnak a bevetésekre. Valószínűleg mindketten őrző-védő kutyák lesznek. A megyei csendőrség még négy kutyával rendelkezik, ezek német juhászok, s egyikük, a legértékesebb, nyomkövető kutya, „akit” olykor a rendőrök is igénybe vesznek.

A rottweilerek értéke már most meghaladja a négyezer lejt, de ha be lesznek idomítva, értékük tovább nő. A nyomkövető kutyák értéke amúgy elérheti a tizenhatezer lejt is, tudtuk meg. A betanított kutyák időszakosan ellenőrzéseken vesznek részt Szebenben, s miután megromlanak képességeik, „nyugdíjba vonulnak”, azaz civil környezetben töltik el hátralévő éveiket.A megyei csendőrfőnök visszaemlékezett az egyik legjobb nyomkövető kutyájukra, Dormonra, „aki” kábítószerek fellelésére volt betanítva, s több országos helyezést ért el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!