Bihar hírei

2017.05.18. 14:14

Két verseny egy délelőttön

Két verseny is zajlott szerda délelőtt Érmihályfalván, az Iskola másként hét keretében: a kultúrházban egy szavaló, a Gödör rendezvényházban egy helytörténeti vetélkedő.

Két verseny is zajlott szerda délelőtt Érmihályfalván, az Iskola másként hét keretében: a kultúrházban egy szavaló, a Gödör rendezvényházban egy helytörténeti vetélkedő.

A költő nevét viselő egyesület szervezte meg szerda délelőtt az érmihályfalvi kultúrházban a VI. Máté Imre Szavalóversenyt, melyre idén összesen 64 kisebb-nagyobb diák jelentkezett, 63-an meg is jelentek. A helyiek mellett Érkörtvélyes, Éradony és Gálospetri képviseltette magát. A versenyt a költő barátja és költőtársa, Pataki István nyitotta meg ezúttal is, kiemelve: idén 81 éves lenne Máté Imre, de már 27 éve „a költők másik életét éli”, mely az ő esetében talán szebb is, mint az „első”. Nagy „kalandja” volt, hogy szülőföldjén maradt, az irodalmi köztudatban pedig még mindig nem az őt megillető helyen van, utóbbit Visky Mária gálospetri pedagógus is hangsúlyozta beszédében. A zsűri döntése nyomán a kora délutánba hajlott díjátadáson a helyi tanács támogatásának köszönhetően a 0–XII. osztályosokat öt kategóriába sorolva adtak át jutalmakat és okleveleket a szervezők – Baricz-Nánási Noémi és Ferenc (a költő unokahúga és annak férje) –, majd mindenkit vártak a Máté Imre-szobor és a Zelk Zoltán-emléktábla megkoszorúzására (e két költő verseit lehetett szavalni a versenyen).

Helytörténészek

A fentivel egy időben a Gödör rendezvényházban tartották meg a Fészekőrzők elnevezésű helytörténeti vetélkedőt VI–VII–VIII. osztályosoknak (csak helyieknek), a múzeum, a városi könyvtár, a kultúrház és az általános iskola szervezésében. A megnyitón Nyakó József polgármester örömét fejezte ki, hogy a fiatalok érdeklődnek a helytörténet iránt, majd a 17 csapatnak egy-egy powerpointos bemutatót kellett tartani a városról, majd további 5 feladattal birkóztak meg. Az első helyet az Érmellék Szülöttei nyerték (VIII. B), másodikok a Fűzék-pataki Felfedezők (VII. C), harmadikok a TörténÁszok (VIII. C). Utóbbiak nyerték a különdíjat is, ami azért fontos, mert ők vehetnek részt powerpointos bemutatójukkal június elején azon a diák helytörténeti találkozón, melyen Érmihályfalva és testvérvárosai fognak bemutatkozni. Az első kilenc csapat tagjai pedig augusztus folyamán a város egyik testvér-településére, Budapest XVI. kerületébe kirándulhatnak.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!