Bihar hírei

2017.10.04. 12:56

Kerékpárút létrehozására hajtanak

Érsemjén község és Érmihályfalva város önkormányzata is elfogadta a napokban, hogy részesei lesznek annak a RO-HU-s projektnek, mely kerékpárút kiépítését célozza a határon át.

Érsemjén község és Érmihályfalva város önkormányzata is elfogadta a napokban, hogy részesei lesznek annak a RO-HU-s projektnek, mely kerékpárút kiépítését célozza a határon át.

A kerékpárút Vámospércs közigazgatási területéről indul. Az érmihályfalvi Helyi Tanács elmúlt héten tartott szeptemberi ülése egy perces néma főhajtással kezdődött: a pár nappal azelőtt elhunyt korábbi tanácsosra, a közmegbecsülésnek örvendett Kiss Imre tanárra emlékeztek... Az ülés egyik soron kívül iktatott napirendi pontja volt annak a RO-HU-s projektnek a megvitatása, mely egy kerékpárút építését célozza Vámospércs és Érsemjén, illetve Érmihályfalva között. Nyakó József polgármester elmondta, azért csak az utolsó pillanatban kapták kézhez a tanácsosok a dokumentációt, mert gyakorlatilag még aznap is dolgoztak rajta. A lényeg, hogy a magyarországi Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a vezető partner, társai Vámospércs, Érsemjén és Érmihályfalva, a kerékpárút a meglévő országút mellett halad majd (de létrehozása nem része "odaát" a határ és Debrecen közötti 48-as út beharangozott korszerűsítésének).

Romániai oldalon

Nyakó József hozzátette: adódott ez az infrastrukturális fejlesztési lehetőség, éltek vele, mely egyrészt hozzájárulhat ahhoz, hogy többen cseréljék fel az autókat a kerékpárral (környezetvédelmi témájú projektről van szó), illetve már most is sokan sportolnak, kerékpároznak az adott szakaszon. A romániai oldalon összességében 11.186 méternyi útról van szó, Érmihályfalva része 3586 méter, a nyomvonal: Érsemjén irányából Kazinczy Ferenc utca, Báthori István utca, Hajnal utca, utóbbi DN 19 C országúttal való találkozásánál ér véget. A beruházás helyi értéke 430.320 euró, amiből az önkormányzat 2%-ot kell álljon, vagyis 8606 eurót. Nyakó József tudomása szerint a kinézetre "járda-szerű" kerékpárút a külterületeken aszfaltozott lesz, a belterületeken térkővel kirakott. A képviselőtestület a 4 EMNP-s tanácsos tartózkodása mellett (akik kifogásolták a dokumentáció kései kiküldését) elfogadta, hogy az önkormányzat vegyen részt a projektben és vállalja fel a 2%-os önrészt. A beruházás 2019 végéig kell megvalósuljon.

Semjénben is elfogadták

Kérdésünkre Balazsi József érsemjéni polgármester pontosította: a kerékpárút nem Vámospércsről indul, hanem annak közigazgatási területéről, vagyis a szentannapusztai betérőtől, azaz mintegy folytatása lesz a Vámospércstől a határ irányába nyújtózkodó, már eddig is meglévő kerékpárútnak. Az érsemjéni rész a barantói határátkelőtől az országút mentén haladva a település központjában lévő Kazinczy - Fráter - Csiha emlékmúzeumig tart majd, 7600 méter hosszan. Érsemjén képviselő-testülete is megszavazta, hogy részt vegyenek a projektben és vállalják a rájuk eső 2%-os önrészt, tudatta Balazsi József.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!