Óvodafejlesztés

2020.10.12. 18:28

Katolikus óvoda épült Szentjobbon magyar kormánytámogatással

Magyarország kormánya Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának keretében, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség irányítása alatt felépült óvodát áldott meg Böcskei László megyés püspök péntek délben Szentjobbon.

Ciucur Losonczi Antonius

Az ünnepség a plébániatemplomban kezdődött, ahol Májernyik Mihály apátplébános üdvözölte a megjelenteket, köszönetet mondva Magyarország kormányának, amiért odafigyel a határon túli magyarokra is, és nem hagy bennünket magunkra. Nagy ajándékának köszönhetően pedig Szentjobbon is tovább gyarapodhat az a Szent István-i örökség, melyet elődjeink hagytak ránk, hangsúlyozta a tisztelendő, aki azt ígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az örökség jó kezekben legyen, és nemzetünk boldogulását szolgálja az utánunk következő nemzedékeken keresztül is. Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta: „a gyermekekről szól a mai nap”, akik nemcsak a szüleik és a családjuk szeme fényei, de a közösség kincsei is. Örvendetes, hogy minden nehézség ellenére a Jóisten lehetővé tette, hogy felépüljön ez az óvoda, és a megáldása után majd át legyen adva rendeltetésének. A főpásztor ezután történelmi jellegű visszatekintésében azt emelte ki: nem akármilyen település Szentjobb, mert az elmúlt évszázadokban szorosan kapcsolódott népünk fejlődéséhez, kibontakozásához. Itt őrizték hosszú ideig Szent István jobb karját és a Mária-tiszteletnek is egy jelentős zarándoklati helyszíne, akinek a gondoskodó oltalma mindig egy biztos pontot jelent. Az egyház és a közösség együttes erővel próbált Szent István és Szent László nyomdokain járva építkezni, és ha feladatot keresünk magunknak, ugyanezt a célt kell kitűzzük magunk elé mi is.

A megyés püspök is köszönetet mondott Magyarország kormányának a támogatásért, úgy fogalmazva: fontos területét érinti ez az itteni életünknek, azt, ami a megmaradásunkról szól, és ebben kiemelkedő szerep jut a gyermekeknek, az ifjúságnak. „Múltra, jövőre tekints, s mely még tied, élj az idővel”- idézte Vörösmarty Mihályt, azt tanácsolva: tartsunk össze, s közösen építkezzünk, tegyünk meg mindent, amit lehet azért, hogy Isten segítségével a jövőnk boldogabb és szebb legyen. Az ünnepség a plébániatemplomban kezdődött, ahol Májernyik Mihály apátplébános üdvözölte a megjelenteket, köszönetet mondva Magyarország kormányának, amiért odafigyel a határon túli magyarokra is, és nem hagy bennünket magunkra. Nagy ajándékának köszönhetően pedig Szentjobbon is tovább gyarapodhat az a Szent István-i örökség, melyet elődjeink hagytak ránk, hangsúlyozta a tisztelendő, aki azt ígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az örökség jó kezekben legyen, és nemzetünk boldogulását szolgálja az utánunk következő nemzedékeken keresztül is.

Grezsa István miniszteri biztos arról számolt be: a magyar kormány Kárpát-medencei bölcsőde- és óvodafejlesztési programjának teljes ötéves költségvetése 47,6 milliárd forint. Erdély- és Partium-szerte 88 új óvoda épül, melyek közül kettőt adtak át múlt pénteken, egyet Szentjobbon és egyet Kárásztelken. Ugyanakkor felújítanak 376 intézményt, összesen tehát 464 helyszínen zajlanak valamilyen formában fejlesztések és Erdélyben, illetve a Partiumban 352 beruházás már befejeződött. Véget ért a száz év magány, eljött az ideje annak, hogy nemzetünk lélekben és anyagiakban is gazdagodjon – utalt a magyar kormány óvoda- és gazdaságfejlesztési támogatásaira. Zatykó Jácint szentjobbi polgármester úgy fogalmazott: a szüret ideje van, és most úgymond „egy óvodát szüretelünk”, melyhez az egyház és a magyar kormány mellett az RMDSZ és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) is segítséget nyújtott, és ez így van rendjén, mert „amikor egységben vagyunk, akkor mennek jól a dolgok”.

Vajda Zita Bonifácia nővér, a Szent István Általános Iskola (ide tartozik az óvoda) igazgatónője reményét fejezte ki, hogy az óvoda a magyar nyelv bölcsője lesz, s amit ott a gyermekek elsajátítanak, olyan útravaló lesz számukra, mint a hamuba sült pogácsa. Az ünneplők a templomból az óvoda elé vonultak, ahol az épület megáldása után Böcskei László egy olyan keresztet adott át az igazgatónőnek, mely korábban egy olyan nyugat-európai templomnak az ékessége volt, melyet felszámoltak, Grezsa István pedig logikai játékokat adományozott.

Rövid műsorral szolgáltak az ovisok, akiket Zatykó Terézia és Fazekas Zsuzsanna készítettek fel. A magyar kormány több mint 120 millió forint értékű finanszírozást nyújtott, a gyerekek várhatóan egy hónapon belül veszik ténylegesen birtokukban az épületet, mivel még néhány engedélyt be kell szerezni.

Fotó: Facebook/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!