30 év

2020.01.06. 16:51

Jubiláló közösség

Csak rövidke pillanat erejéig állunk meg nosztalgiázni, harminc év mégsem kevés idő, szinte elmaradhatatlan összefüggés ilyenkor a krisztusi kor (közelségét) említeni. Majdnem ekkora viszont a Bihari Napló mai szerkesztőségének átlagéletkora is, és ennek üzenetértéke van.

Kristály Lehel főszerkesztő

Jubilál a Bihari Napló, és nemcsak reméljük, hanem úgy tudjuk, velünk együtt ünnepelnek Olvasóink is. Harminc évvel ezelőtt, 1990. január 4-én jelent meg az egykori Fáklya utódaként új elnevezéssel a Bihar megyei magyarság lapja, amely hányattatott sorsú újság volt. Szinte soha nem csillapodtak körülötte az indulatok, a tényekre, a zűrzavaros kezdetekre, a kommunizmusból történő átmenetre, a főszereplőkre, a névsorokra pedig mindenki másként emlékezik. A totalitárius rendszerek átka és öröksége ez, olyan csapda, ami ünneprontást eredményezne, ha belesétálnánk a részletek felidézésével. Nem tesszük. Rábízzuk ezt a sajtótörténészekre, mi pedig végezzük a feladatunkat, elkészítjük a következő lapszámot is.

Csak rövidke pillanat erejéig állunk meg nosztalgiázni, harminc év mégsem kevés idő, szinte elmaradhatatlan összefüggés ilyenkor a krisztusi kor (közelségét) említeni. Majdnem ekkora viszont a Bihari Napló mai szerkesztőségének átlagéletkora is, és ennek üzenetértéke van. Azt üzeni, hogy ez a csapat ugyan még fiatal, de már kellően bölcsen alkalmazza mindazt, amit az Olvasó javára kamatoztathat a nagyváradi újságírás nagyjaitól tanultakból: a hivatásunk iránti alázatot, a kritikus hangot, az igazság melletti ádáz kiállást. Ám megtanulta azt is, mi az, amit ma naponta kell kidobálnia az emberi gyarlóság szemeteskosarába, hogy hiteles legyen az újság: az intrikát, a provinciális pletykát, az álnokságot, a kevélységet, a szemforgatást, a farizeus magatartást, a haszontalan magamutogatást, az irigykedést.

Mint említettem, tudjuk, hogy Olvasóink velünk ünnepelnek. Tessék csak megtekinteni a közösségi oldalunkon bejegyzett töméntelen jókívánságot. Nem kell ennél több biztatás ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, a lehető legjobb úton járunk, amikor egy emberi történetekkel teli, keresztény, nemzeti, konzervatív, szórakoztató, és nem egyoldalúan informáló napilapot akarunk előállítani.

Aligha tudnám elfelejteni az egyik jókívánsághoz fűzött megjegyzést: ne a politikusokért létezzünk. Ígérem, ebben hajthatatlanok maradunk, ilyen módon pedig mindenki megőrizheti a hitelességét. Harminc évvel ezelőtt nemcsak újság született, hanem közösség is. Isten éltesse a Bihari Napló-közösséget, köszönjük a szeretetet!

 

(A borítóképen: a Bihari Napló első évfolyamának legelső száma, Rencz Csaba archívumából)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!