Bihar hírei

2017.09.13. 11:23

Iskolakezdés emléktábla újra-leleplezéssel

Hétfőn délelőtt az érmihályfalvi iskolákban is megtartották a tanévnyitó ünnepségeket. A mihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola főépületének falára felkerült a névadó emléktáblája.

Hétfőn délelőtt az érmihályfalvi iskolákban is megtartották a tanévnyitó ünnepségeket. A mihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola főépületének falára felkerült a névadó emléktáblája.

Hétfőn délelőtt, ahogyan lenni szokott, előbb az általános iskola főépületének udvarán került sor tanévnyitó ünnepségre Érmihályfalván. A megjelent gyerekeket, szülőket, pedagógusokat Csengeri Csongor igazgató köszöntötte, utóbbiak sorában külön is Bíró Tünde tanítónőt és Geszti Ivett magyartanárnőt, akik az iskola egykori diákjaiból álltak immár katedrára. Nevezetteket virágcsokorral köszöntötte később Nyakó József polgármester is, kifejezve óhaját, hogy jó lenne, ha minden helyi fiatalnak tudnának érvényesülési lehetőséget teremteni. Pető Csilla tanfelügyelő az általa képviselt intézmény nevében mondott köszöntőt, Cosmina Dat helyi parancsnok pedig a rendőrség és az iskola közötti megújuló kapcsolat részeként az iskola másként hetekre meghívta a diákokat látogatóba. Kellemetlen hír, hogy a nyári felújítások idején kiderült: az Erkel Ferenc (Kis) utcai óvoda használhatatlan állapotú, 2 csoportját az Ady Endre és a Bank utcai épületbe irányították, utóbbiba még várnak jelentkezőket. A történelmi egyházak vezetői mondtak ezután áldást az új tanévre, melyben 4 előkészítő osztály (1 román, 1 steb by step és 2 normál magyar), 4 ötödik (1 román, 3 magyar) indul - az elmúlt legalább 10 évben nem volt ilyen alacsony a gyereklétszám, tudtuk meg az igazgatótól. Hat 8. osztály fog végezni, 2 román, 4 magyar tannyelvű.

Pályázatok

Az általános után a Mezőgazdasági Főgimnáziumban nyitották meg a tanévet, mely Zeffer Tímea igazgatónő szerint, akik az első köszöntőt mondta, akkor lehet sikeres, ha a diák-szülő-pedagógus hármas összefogás lesz jellemző rá. Elsődleges feladatnak nevezte a végzősök felkészítését az érettségire, ugyanakkor szólt arról, hogy több pályázatban is részesek. Három újonnan érkezett tanerőt üdvözölhettek: Csepei Andra pályakezdő, Sütő Stella több év után tért vissza, ifj. Bánházi Miklós pedig korábban más iskolában tanított. Nyakó József polgármester, Cosmina Dat rendőrparancsnok, illetve az egyházi vezetők a középiskolában is köszöntötték a tanévnyitókat, kik között ott voltak annak az 5 kilencediknek a diákjai is, melyek közül 1 román és 2 magyar líceumi, 2 pedig magyar szakosztály.

Emléktábla újraavatás

A Zelk Zoltán Általános Iskola tanévnyitójának része volt az a rövid ünnepség, melynek keretében leleplezték a névadó emléktábláját. Pontosabban újra-leleplezték, hiszen 2006-ban került rá sor először, amikor, mivel a költő szülőháza már nem áll, a könyvtár falán helyezték el. A téka azóta elköltözött, az épületet visszakapta régi tulajdonosa, a tábla így kerülhetett át az iskolához, mely ugyancsak 2006-ban vette fel Zelk Zoltán nevét. A tábla méltó helyr  került, az iskola is igyekszik méltó lenni továbbra is névadójához, mondta Csengeri Csongor igazgató, ami után Nyakó József és Pető Csilla leplezte le a táblát, a rövid műsorban Molnár Boróka és Karsai Kristóf diákok szavaltak, a Furfangos Furulyások csoport tagjai muzsikáltak, a tábla alá pedig az iskola, az önkormányzat és a Máté Imre Egyesület koszorúja került.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!