Bihar hírei

2018.03.20. 09:06

Havazás március közepén

Bepótolja az időjárás azt, ami a téli időszakban elmaradt: az elmúlt napokban Bihar megye több pontján is havazott.

Bepótolja az időjárás azt, ami a téli időszakban elmaradt: az elmúlt napokban Bihar megye több pontján is havazott.

Az illetékes intézmények tájékoztatása szerint nem okozott fennakadást a közlekedésben a Romániában amúgy is mindig váratlanul jött havazás. A nagyváradi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a város köztisztasági és hóeltakarítási szolgáltatását ellátó RER Ecologic Service vállalat tegnap reggel 6.40-kor kezdte meg a hóeltakarítást a városban kilenc járművel. Először az I. és a II. sürgősségi övezetet takarították meg és szórták le csúszásgátló anyagokkal, ezt követően a III. számú sürgősségi övezet következett. Nem kaptunk hírt arról, hogy a városban bármely utcán nem lehetett közlekedni a hó miatt. A Bihar Megyei Tanács arról tájékoztatott, hogy a megyében is akcióba léptek a hóeltakarítással megbízott cégek, amelyek eltakarították a havat a megyei tanács kezelésébe tartozó utakról. A jelentés szerint nem volt a tegnap lezárt, vagy járhatatlan megyei út Biharban.

Sárga kód

Március 19-én tizenegy órától ma délután négy óráig sárga kódjelzésű figyelmeztetés van érvényben Biharban a Berettyó folyó alsó folyásánál, tájékoztatott a Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség. A katasztrófavédelem tájékoztatójából egyébként kiderül, hogy akadt dolguk a vízzel a tűzoltóknak: vasárnap egy nagyváradi és egy bodonosi ház pincéjéből, valamint egy nagyszalontai kertből kellett kiszivattyúzniuk a vizet. Lapunk kérdéseire válaszolva Delorean Gyula, Bihar megye alprefektusa arról tájékoztatott, hogy a Berettyó alsó folyása mellett sárga kód van érvényben a Fekete-Körösnek a felső és középső folyásánál, illetve a Bisztra pataknál. A Fekete-Körösnél kilenc, a Berettyónál körülbelül tíz közigazgatási egységet érint a figyelmeztetés, de senki sincs veszélyben, mondta Delorean Gyula. Hozzátette, hogy a megnövekedett vízhozamok miatt a Sebes-Körösön is sárga kód van érvényben, de mivel ez a folyó szabályozva van, ezért a Sebes-Körösön annyi víz jön le, amennyit a gáton átengednek. Az alprefektus elmondta, hogy sárga kódjelzés esetén az összes érintett polgármesteri hivatalnak kötelessége folytonos szolgálatot biztosítani, ugyanakkor a katasztrófavédelem, a csendőrség és a rendőrség is előkészültségben van. Ezek mellett Anca Mihociutól, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának a szóvivőjétől azt tudtuk meg, hogy az árhullám szombatról vasárnapra virradó éjszaka tetőzött a Berettyón és a Bisztrán. A Berettyón tegnap délig narancssárga kód volt érvényben, de a vízhozam folyamatosan csökkent, így tegnap este nyolc órára már a sárga kódjelzés alatti vízhozamra számítottak. Mint a szóvivő elmondta, az időjárás is segítségükre van az árhullám csökkenésében, ugyanis a hideg idő miatt nem olvad annyira a hóréteg, továbbá a csapadék többnyire hó formájában hullik a megyében, ezért a vízhozamok nem emelkednek hirtelen módon.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!