Bihar hírei

2019.08.06. 10:32

Hajdú- és kuructábor volt a Nyúzóvölgyben

A Partiumi Kuruc Dandár hagyományőrző tagjai a Bihardiószeg melletti Nyúzóvölgyben a hajdú- és kuructábor keretében szemlét és közgyűlést tartottak.

A Partiumi Kuruc Dandár hagyományőrző tagjai a Bihardiószeg melletti Nyúzóvölgyben a hajdú- és kuructábor keretében szemlét és közgyűlést tartottak.

 

Gellért Gyula ny. lelkész/esperes, a hagyományőrzők vezetője lapunknak elmondta: az előző napokban a nagy viharok okozta károk nyomait, például kicsavart fákat takarítottak el, illetve füvet nyírtak és nádat vágtak a győztes álmosdi csatának, Bocskai István fejedelemnek és hajdú vitézeinek emléksziklája körül. A szabadtéri istentiszteletet v. Sipos Béla hagyományőrző őrnagy végezte. Az áhítat után szemlét (mustrát) tartottak, a hajdú és kuruc vitézek ruháit és fegyverzetét vizsgálták meg, majd megkoszorúzták az 1604. október 15-én hősi halált halt hajdú vitézek emlékszikláját. A Kuruc Dandár ez alkalommal megtartott tábori közgyűlését v. Gellért Gyula dandárparancsnok-helyettes vezette.

Tábori közgyűlés

A táborban létrehozták a Bocskai-Zrínyi kacagányos bandériumot, ezt hajdú és kuruc vitézek, nemes apródok, fejedelmi leventék alkotják. Kacagányba a fiúk, férfiak öltöznek majd, körköpenybe (pelerinbe) pedig a lányok, asszonyok, magyarázta a hagyományőrzők vezetője. A tábori közgyűlés bezárása után Piroska János hagyományőrző tüzérezredes (Hajdúsámson) vezetésével a hajdú és kuruc puskások bemutatója, illetve „tűzpárbaja” következett, a 19 darab „petárdás puskából” főleg a fiatalok lőttek. A táborban a Hajdúsámsonból, Élesdről, Szalárdról, Nagyváradról és Bihardiószegről érkezett hagyományőrzők vettek részt. Az összejövetelen elfogadták a Rákóczi Emlékév keretében tartandó III. Kuruc Népünnepély programját, ami Hegyközcsatárban lesz augusztus 23-án, pénteken, s melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!