Selind

2020.07.12. 21:03

Érselénd (Zerend) – egy nyolcszáz éves falu élni akarása

Egyike Bihar megye legrégebbi településeinek. A ránk maradt adatok szerint 1141-ben már létezett, Zerend néven és a szentjobbi apátsághoz tartozott. Jó minőségű földje miatt a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek, a káptalannak volt itt nagy kiterjedésű földtulajdona.

A századok során sok megpróbáltatást élt át a település. Nem kímélték a törökök sem, akik 1660-ban felgyújtották és így negyven évre élettelené vált a falu. Mivel a váradi káptalannak szüksége volt a jó minőségű földet megmunkáltatni, 1700 körül betelepítette a ruszinokat, akiknek görög-katolikusok lévén templomot (képünkön) és építettek. Ezek lassan elmagyarosodtak. Így alakult ki újból a település, sőt a szétszéledt lakosok is hazataláltak. A nagyszerűen irányított falu kialakította a még most is őshonos emberek közösségét.

Újabb megrázkódtatás érte a falut az 1960-as években, a kollektivizálás, majd ezt követően a „falurendezési program” keretén belül a végleges felszámolás fenyegette. Nehéz éveket élt át a lakosság. Egy kereskedelmi szellemű és munkaszerető közösség nem tudta elviselni ezt, ezért sokan elhagyták szülőfalujukat. De néhány kitartó ember nem hagyta magát, mert élni és halni itt akart.

A rendszerváltás után valódi sötétség borult a falura. Az a közösség, amelynek gyermekei már 1955-ben villanyáram mellett tanultak és moziba járt apraja-nagyja, arra kényszerült, hogy aztán fiataljai sötétségben botorkálva menjenek a vasútállomásra és felügyelet nélkül másszanak fel a vonatra és szálljanak le ugyanúgy, azért, hogy Semjénben továbbtanulhassanak. Ugyanakkor a lakosság egyharmada ingázott dolgozni Nagyváradra, reggel négy órai indulással és este kilenc órai hazaérkezéssel, vonattal, hogy azt a pár órát töltsék családjuk körében.

Ezt is túlélte a falu, és most nagy örömmel adjuk hírül a megyének, hogy Selindet (így használatos a falu neve) bekötötték az országos közúti forgalomba, mivel elkészült az Érselénd – Székelyhíd közötti 6 km-es bekötőút aszfaltozása. Köszönetünket kell kifejezzük a Bihar Megyei Tanácsnak, elsősorban Pásztor Sándor úrnak, Borsi Lóránt úrnak, aki pontos felvilágosítást adott több alkalommal a fejleményekről, ugyanis ő az egyetlen olyan személy, aki legjobban ismeri a selindi emberek mindennapjait. Ezen kívül köszönet illeti Balazsi József érsemjéni, és Béres Csaba székelyhídi polgármester urak hozzájárulását ennek a fontos ügyünknek a megvalósításához.

Ezek után felkérünk minden Selindről elszármazottat, akiket tárt karokkal várunk, hogy közösen mentsük meg szeretett, de haldokló szülőfalunkat. A településnek még mindig megvan a varázsa, jó megélhetést és csendes öregkort biztosít.

A falu nevében,

Kaba János

Borítóképen: Érselénd görögkatolikus templomtornya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!