Bihar hírei

2018.10.31. 12:31

Eltitkolt sertések okozhatták a bajt Érselénden

Bár a hivatalos laboratóriumi eredmény még nem érkezett meg, szombaton már 19 sertéspestis-gyanús állatot megsemmisítettek Érselénden, nyilatkozta a DSVSA megyei igazgatója. Balazsi József polgármester elégedetlen a hatóság reagálásával.

Bár a hivatalos laboratóriumi eredmény még nem érkezett meg, szombaton már 19 sertéspestis-gyanús állatot megsemmisítettek Érselénden, nyilatkozta a DSVSA megyei igazgatója. Balazsi József polgármester elégedetlen a hatóság reagálásával.

Ahogyan arról hétfői lapunkban beszámoltunk, azok után, hogy hetekig „tünetmentes” volt Bihar megye, újra sertéspestis-gócot fedeztek fel megyénkben, az Érsemjénhez tartozó Érselénden. A hatóságok korábbi hozzáállását tekintve nem nevezhető meglepőnek, hogy az eset nem tőlük, hanem Balazsi József polgármesternek egy rendezvényen történt, általunk idézett bejelentése nyomán került napfényre, illetve a sajtó érdeklődésének fókuszába. Utóbbi nyomán dr. Remus Moţoc, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője megerősítette a kór újbóli feltűnésének tényét, hozzátéve, hogy a bukaresti központi laboratóriumból még nem kapták meg a hivatalos megerősítést jelentő vizsgálati eredményeket. Ennek ellenére szombaton már megsemmisítettek Selénden 19 állatot, melyeknél sertéspestis-gyanús tüneteket fedeztek fel… Amint megérkezik a hivatalos értesítés, közzéteszik azt és megteszik a szükséges intézkedéseket, ígérte az igazgató.

Nyilvántartás nélkül

Érdeklődtünk Balazsi József polgármesternél, aki nem rejtette véka alá, hogy elégedetlen a hatósági hozzáállással (és akkor még finoman fogalmaztunk…). A polgármestertől megtudtuk, hogy egy Érselénd (Érsemjén község) és Érkeserű (Kiskereki község) között lévő tanyán, ahol elvileg juhtartás zajlik, sertéseket is találtak. A gazda a malacokat még a nyáron állítólag Érolasziból vette (a Székelyhídhoz tartozó falu egyike azoknak, ahol a betegség miatt a teljes állományt elpusztították), de azok nem jelentek meg az állatorvosi nyilvántartásban. Úgy tudni, az elmúlt hetekben már hullottak el állatok, de mivel nem voltak nyilvántartásban, hiányuk sem tűnt fel, csak most derült ki, hogy a betegség a faluban is megjelent. Ki tudja, mennyi elhullott állatot ástak már el, jelezte kétségeit Balazsi József, aki kérdésünkre, miszerint hivatkozhatunk-e rá, mint információforrásra, a tőle megszokott eréllyel válaszolt: természetesen, hiszen neki nem a titkolózás, hanem a betegség felszámolása a célja. Ennek érdekében értesítette a történtekről és a kialakult helyzetről a kormánybiztosi hivatalt is.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!