Képviselet

2020.08.01. 08:01

Cseke Attila: Ha lehetőség van, képviselni kell a magyar közösséget

A tegnapi megyei tanácsülésen került sor Péter I. Zoltán, Nagyvárad méltán híres helytörténészének a Bihar Megyei Tanácsban betöltött tanácsosi tisztségének a felszabadítására. Az idén tavasszal a járványügyi szükségállapot időszakában elhunyt RMDSZ-es megyei tanácsos végső búcsújáról nemrég döntött a család. A pontos kereteket, időpontot a megfelelő időben közzéteszik. Így minden jogi és erkölcsi akadály elhárult az elől, hogy újból, a választáson megszerzett teljes erejével tudjon jelen lenni a magyar közösség a megyei önkormányzatban. A legutóbbi, 2016-os döntésnek megfelelően a RMDSZ listáján induló, soron következő jelölt a Magyar Polgári Párt Bihar megyei képviselője, Helmeczi József.

Mint megyei önkormányzati forrásokból tudomásunkra jutott, a testület napirendre tűzte a mandátum szabaddá tételét, ezzel megteremtve a lehetőséget az új magyar önkormányzati képviselő beiktatására, melyre végül nem kerülhetett sor.

„Sajnos nem állt lehetőségünkben a választáson megszerzett teljes erőnket felmutatni, ugyanis az MPP jelöltje írásban lemondott képviseleti, érdekérvényesítési jogáról – jelezte lapunknak Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke. – Mi mindig komolyan gondoltuk és gondoljuk azt, hogy ott és akkor, amikor megadatik, olyan körülmények között, amilyen rendelkezésre áll, ha lehetőség van, képviselni kell a magyar közösséget. Érthetetlen számomra, hogy választásokon induló más magyar pártok nem így gondolják, a közösség erejét minden esetben, ha lehetőség adódik rá, fel kell mutatni, meg kell tartani, mindegy, hogy milyen rövid vagy hosszú időre adódik arra lehetőség.”

A tegnapi megyei tanácsülésen egyébiránt több, a magyar közösséget is érintő döntésre sor került, ugyanis a költségvetési kiegészítésnél például a magyar kulturális intézmények forrásokkal való feltöltése is szerepelt napirenden. „Nehéz volt ebben a négy évben folyamatosan egyfős többséggel vezetni és pozitív irányba eltolni a megye vezetését, de megtettük, ezért is bosszantó, ha valaki elfut a képviselet elől pontosan akkor, amikor arra lehetőség adódik” – mondta Szabó József megyemenedzser.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!