Program

2020.05.27. 10:46

Anyanyelv és magyar kultúra összefonódása Micskén

Az idei tanévben immár második alkalommal került sor az Észak-Bihari Anyanyelvi Szaktábor elnevezésű programra a micskei Miskolczy Károly Általános Iskola diákjai számára, a koronavírus-járványt megelőző időszakban.

A tevékenységek fő célkitűzése a nyelvi fejlesztés: szókincsbővítés, nyelvi összefüggések felismerése, azok helyes alkalmazása, illetve az általános ismeretek és a magyar kultúra ismeretének bővítése. A szervezők a műveltségi szempontokon kívül azért tartják ezek fejlesztését is fontosnak, hiszen mindezzel támogatják a diákok országos és nemzetközi szervezésű megmérettetéseken való sikeres részvételét. Bár a vírushelyzet sokban befolyásolta a megmérettetések megszervezésének lehetőségét, az iskola diákjai így is helytállhattak néhány neves versenyen.

A komplex Országos Honismereti Tanulmányi Versenyen, amelyen összesen 13 micskei diák vett részt, hét témakörben bővíthették az ismereteiket: magyar irodalom, történelem, földrajz, környezetismeret, néphagyományok, hungarikumok, feltalálók. A résztvevő diákok közül összesen tízen teljesítették tökéletesen a feladatlapokat: Bónizs Boglárka, Diós Alexandra, Fenyvesi Fanni-Zsófia (6. osztály) és Budai Anna, Kelemen Regő, Lakatos Bernadett, Molnár Petra, Oláh Márton, Tóth Szilárd Csongor, Veres Brigitta (7. osztály).

Szókincsük fejlettségét, irodalmi jártasságukat több szavaló- és mesemondó versenyen mutathatták be a diákok, amelyekről többen díjakkal tértek haza: a Papp Attila szavalóversenyen Bányász Patrícia (5. osztály) különdíjat kapott; az Istenes versek szavalóversenyen Fenyvesi Fanni-Zsófia második díjat, Lakatos Bernadett harmadik díjat és Oláh Csenge (8. osztály) második díjat.

Nyelvi készségeiket, helyesírási és nyelvhelyességi ismereteiket is több alkalommal kamatoztathatták az iskola diákjai. A Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny megyei szakaszán Veres Brigitta negyedik helyezést ért el, illetve a Bendegúz – nyelvÉSZ anyanyelvi vetélkedőn (amelynek a megyei és országos szakasza online fordulóvá vált) Bónizs Boglárka, Budai Anna, Lakatos Bernadett, Tóth Szilárd Csongor és Veres Brigitta értek el több, mint 75 százalékos teljesítményt, amellyel díjazásban részesültek. Egyértelmű, hogy ezek az eredmények az anyanyelvi szaktábor hozadékai.

A magyar kultúra ismeretének bővítését is több szinten végezték a programban résztvevők. A Hagyományok Háza által szervezett Garabonciás levelező versenyen a népi viselet témában Lakatos Bernadett adott le három dolgozatot, illetve az iskola diákjai közül többen heti rendszerességgel néptáncot tanultak: a Szigligeti Színház oktatójával sárréti táncokat sajátítottak el, míg hétvégeken kalotaszegi, makkfalvi néptáncot gyakoroltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!