Bihar hírei

2017.10.25. 08:51

A veszélyesebb túraidőszak következik

A közelgő téli időszak kapcsán a Bihar megyei csendőrség vezetői kifejezetten kérik: senki ne autózzon olyan útszakaszokon, amelyek le vannak zárva, akkor sem, ha téli gumik vannak a járművön, és a gyalogosforgalom elől lezárt turistaútvonalakat is hagyják ki.

A közelgő téli időszak kapcsán a Bihar megyei csendőrség vezetői kifejezetten kérik: senki ne autózzon olyan útszakaszokon, amelyek le vannak zárva, akkor sem, ha téli gumik vannak a járművön, és a gyalogosforgalom elől lezárt turistaútvonalakat is hagyják ki.

A csendőrség hegyvidéki különítményeinek idei Bihar megyei tevékenységét ismertették tegnap a hatóság megyei székhelyén. Két ilyen hegyi kirendeltség létezik, a biharfüredi és a pádisi. Az utóbbi helyen idén eddig 174 őrjáratot teljesítettek, főleg Vértop és Pádis körzetében, összesen 348 csendőrrel. Ez idő alatt Pádis térségében 18 szabálysértési bírságot róttak ki, illetve egy személy kimentésében segítettek (ez január 22-én volt). A térségbeli fatolvajlások elleni akcióik során 3,7 köbméter illegálisan szállított faanyagot koboztak el. Mint ismert, szeptember 17-én erős vihar csapott le Biharfüredre. Ekkor a kidőlt fák a közlekedést is akadályozták, például az úton csapdába esett egy magyarországi, gyerekeket szállító busz is. A csendőrök segítettek megtisztítani az utat. Ami a biharfüredi kirendeltségüket illeti, ott idén eddig 237 őrjáratot teljesítettek, főleg Vértop és Pádis körzetében, összesen 546 csendőrrel. Például 12-szer mentek kiküldetésbe az 112-re érkezett sürgősségi segélykérések miatt, 3-szor büntettek orvhalászokat, 1 alkalommal csendháborítás miatt, 9-szer pedig erdészeti jogszabályok megsértése miatt. Eltévedt személyeket és/vagy elakadt autókat mindkét helyszín térségében többször mentettek – ám ezekről az esetekről az év folyamán írtunk is –, legutóbb például szeptember 16-án a mézgedi barlang közelében tévedt el egy személy, őt kutatták fel.

Az alapok

A közelgő téli időszak kapcsán a csendőrség vezetői kifejezetten kérik: senki ne autózzon olyan útszakaszokon, amelyek le vannak zárva, akkor sem, ha téli gumik vannak a járművön, és a gyalogosforgalom elől lezárt turistaútvonalakat is hagyják ki. Téli – de amúgy minden – kiruccanásra vigyenek magukkal telefont, ahhoz feltöltött pótakkut is, csereruházatot, zseblámpát. A lista hossza igényeink és a túra szerint változhat, de néhány további alapvető dolgot mindenképpen érdemes kiemelni. Az első és legfontosabb a megfelelő cipő vagy bakancs, ami jól tartja a lábat, a talpa nem csúszik, és persze az sem árt, ha vízhatlan. Hátizsákunkba mindig készítsünk be megfelelő mennyiségű vizet (legalább másfél litert) és harapnivalót, valamint egy esőkabátot. Ezenkívül legyen tűzgyújtó eszköz, elsősegély csomag, és esetleg gps-es telefon híján térkép és iránytű. Adjuk meg egy megbízható, otthonmaradó családtagnak vagy ismerősnek a pontos útitervet, és a hozzátartozó időtervet. Ha valami miatt módosul a terv akár időben, akár útvonalban megint csak értesítsük róla a „hátországot”. Menet közben rendszeresen nézzünk vissza, ez segít felismerni a mögöttünk levő tájat, ha vissza kell találnunk ugyanazon az útvonalon. Ezt az elágazásoknál különösen fontos megtennünk, hogy biztosan jó irányba forduljunk. Hasznos lehet még, ha felismerjük saját nyomainkat. Ha olyan helyen bukkanunk rájuk, ahol nem számítunk rá, tudatosíthatja, mondjuk, hogy körben járunk. Legnagyobb veszélyt a hideg és a meleg jelentik. Előbbi kihűlést, utóbbi kiszáradást okozhat akár pár óra alatt is. Hideg, és esős időben maradjunk mozgásban. Késő ősszel a legnagyobb veszélyforrás a hideg. Nem jó letelepedni még a legmelegebb ruhában sem, mert kihűlhetünk. Ha nincs más megoldás, próbáljunk meg tüzet gyújtani (természetesen vigyázzunk, hogy nehogy magunkra gyújtsuk az erdőt). Ennek a melegedésen kívül az is haszna lehet, hogy a sötétben könnyebben ránk találnak. Ha eltévedve utat találunk, érdemes rajta maradni, mert nagy eséllyel találkozunk valakivel még a következő falu vagy város elérése előtt. Vasutat és villanyvezetéket szintén érdemes követni. A síneken azonban ne gyalogoljunk – szél vagy eső zaja elnyomhatja a hátulról közeledő vonat hangját. Sokkal biztonságosabb, ha a kirándulásra nem egyedül indulunk. Bármi történik velünk, még mindig maradt egy mobilizálható ember, aki segíthet.

Minden esetben számoljunk azzal, hogy a szállástól a célig, vagy akármeddig való eljutás után még általában ugyanannyi idő visszajutni is, télen pedig hamarabb sötétedik, márpedig a sötétedés után való túrázás nem ajánlott – tette hozzá Bogdan Ioan.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!