Bihar hírei

2018.04.25. 08:59

Bihar megyébe nem ért el az afrikai sertéspestis

A Bihar megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, valamint a megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetői tartottak tájékoztatót a prefektusi kollégium tegnapi nagyváradi ülésén. Szó esett az afrikai sertéspestisről és a Nutripork sertésfarmról is.

A Bihar megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, valamint a megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetői tartottak tájékoztatót a prefektusi kollégium tegnapi nagyváradi ülésén. Szó esett az afrikai sertéspestisről és a Nutripork sertésfarmról is.

Moțoc Remus Ovidiu, az állat-egészségügyi igazgatóság (DSVSA) igazgatója az állatokkal és az élelmiszerekkel kapcsolatos ellenőrzésekről számolt be, az idei év első harmadára vonatkozóan. Mint elhangzott, 3763 esetben vizsgáltak sertéshúst a Trichinella-fertőzés kimutatása céljából, de egyetlen esetben sem találtak fertőzést. Hasonlóképpen, a több mint ezer marhahús-minta kivizsgálásakor egyetlen esetben sem mutatták ki a kergemarhakórt. Viszont 12 esetben mutattak ki a vizsgálatok leukózist a marháknál, hét esetben pedig lovakat érintő fertőző vérszegénységre derült fény a vizsgálatok nyomán.

Készültségben

Bár Szatmár megyében több ilyen eset is volt, Bihar megyében egyelőre nem fordult elő afrikai sertéspestis, mondta el a DSVSA igazgatója. Ioan Mihaiu prefektus a későbbiekben megkérdezte, hogy szükséges-e még aktívan tartani a januárban megalakított helyi betegségmegelőzési parancsnokságot, melyet a Szatmárban megjelent sertéspestis esetek tettek szükségessé. Az igazgató szerint igen, mivel március közepén újabb két fertőzési gócot találtak Szatmárban. Mint hozzátette, a DSVSA figyelemmel követi az összes Bihar megyei, engedéllyel rendelkező sertésfarmot, főleg az Érmihályfalván lévőt, mivel az esik legközelebb Szatmárhoz. Mint megtudtuk, az afrikai sertéspestis szinte minden esetben az állatok elpusztulásához vezet, s jelenleg nem létezik sem oltás, sem gyógyszer erre a kórra.

Bírságok

Ami pedig az élelmiszerekkel kapcsolatos ellenőrzéseket illeti: sürgős értesítések nyomán sertés- és szárnyashúst, tejtermékeket és tengeri herkentyűt ellenőriztek, s 1430 kilogrammnyi terméket vontak ki a forgalomból. Az élelmiszer-biztonsági szabályok megszegése miatt 56 esetben büntettek cégeket, ezen belül 28 esetben pénzbírságot szabtak ki, összesen közel negyvenezer lej értékben. A prefektus kérdésére válaszolva a DSVSA igazgatója elmondta: a Bihar megyében az erre a célra megalakult központokban a húsvéti időszak során közel 1600 bárányt vágtak le.

Közvita

Adriana Calapod, a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója az intézmény által kiállított különböző engedélyek típusait ismertette, s azt is megemlítette, hogy bár a kiállított okiratok tekintetében országos szinten a hetedik helyet foglalja el a Bihar megyei intézmény, az alkalmazottak száma meglehetősen alacsony. Később, a prefektus kérdésére válaszolva elmondta: az őssi negyedben működő Nutripork sertésfarm tavaly szeptemberben egy környezetvédelmi engedélyt igényelt, ennek nyomán az intézmény a napokban közzétette és május 16-ig közvitára bocsátotta azokat a szükséges feltételeket, melyet a farmnak teljesítenie kell ahhoz, hogy megkapja az engedélyt. Egyebek mellett a környezetvédelmi ügynökség egyik feltétele, hogy az engedély megítélését követő hat hónapon belül a farmnak egy tanulmányt kell végeztetnie az ammónia- és egyéb gázok kibocsátásáról, melyet be kell mutatnia az ügynökségnek. A közvita időszakát követően több illetékes intézmény képviselőiből álló bizottság szavaz majd az engedély megítéléséről.

Tudnivalók

Florian Pavel, az APIA Bihar megyei kirendeltségének vezetője röviden ismertette a gazdák által benyújtott támogatási kérelmek helyzetét. Mint elhangzott, eddig 22 ezer kérelmet regisztráltak és a továbbiakban még 14 ezer körülire számítanak, jelenleg naponta több mint hétszázan jelentkeznek náluk. Hogy mindenki sorra kerüljön, tegnaptól kezdődően minden kérelmet átvesznek, az intézmény munkatársai addig nem mennek haza, míg valaki sorára vár. Egyúttal a következő három hét során szombatonként is dolgoznak majd.

A prefektus szólt arról, hogy mivel egyik sem volt kellőképpen kihasználva, a mihályfalvi és a szalontai mobil útlevélosztály felszámolását követően május elsejétől megszűnik a belényesi és a margittai is. Felhívta a figyelmet arra, hogy mától lép életbe az Európai Unió adatvédelmi rendelete, mely a személyes adatok védelmére lett kidolgozva. A rendelet megszegése hatalmas bírságokat vonhat maga után, 20 millió eurót, vagy a cég üzleti forgalmának 2–4 százalékát. Arról is szólt: hamarosan elkezdődik a Nagyvárad és Margitta közötti útszakasz kijavítása, a Székelyhíd és Margitta közötti útszakasz felújítása már elkezdődött, a Nagyvárad és Nánhegyes közötti útszakaszra vonatkozóan pedig folyamatban van a versenytárgyalás.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!