Bihar hírei

2017.09.13. 10:52

Értékelés a megyei tűzoltóság félévi munkájáról

Tegnap délelőtt a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség az országos Tűzoltóság Napja közeledtével beszámolt az év első nyolc hónapjában lezajlott bevetésekről. Ma nyílt napot szerveznek a felügyelőség székhelyén (Kert u./ Avram Iancu, 9), valamint az összes megyei alegységnél.

Tegnap délelőtt a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség az országos Tűzoltóság Napja közeledtével beszámolt az év első nyolc hónapjában lezajlott bevetésekről. Ma nyílt napot szerveznek a felügyelőség székhelyén (Kert u./ Avram Iancu, 9), valamint az összes megyei alegységnél.

Az idei év első nyolc hónapjában történt bevetésekről és számadatokról Nemeș Alin parancsnok számolt be: a tűzoltóság eddig 1.088 ellenőrzést hajtott végre, ez 28%-kal kevesebb az előző évhez képest, ennek hátterében a kevés létszám áll. A vizsgálatoknak 348 intézmény, 601 gazdasági egység, 58 település, 23 beruházási egység, 12 ipari egység lett alávetve. Az ellenőrzések során 7.470 szabálytalanságot jegyeztek, ebből 2.279 esetet az ellenőrzés során megoldottak

A vészhelyzetekre való felkészítést tekintve 928 tevékenységben vettek részt az illetékes személyek, ebből 221 a települések szintjén, 452 a gazdasági egységekben, 255 pedig a közintézmények, elsősorban az oktatási intézmények szintjén zajlott. Utóbbiakkal kapcsolatban Gherman Sergiu őrnagy, az intézmény tűzvédelmi engedélyeztetési szolgálatának vezetője elmondta: 50 épület megkapta az engedélyt, 121 azonban nem rendelkezik ezzel az engedéllyel. Utóbbiak olyan épületek, amelyek időközben különböző munkálatok zajlottak, és újabb engedélyek szükségesek. Ezek kapcsán időközben 26 kérvényt tettek le, ebből 8 megkapta az engedélyt, 18 visszautasítottak. Ezek az adatok az engedélyek helyzetéről tanúskodnak, ám nem azt jelenti, hogy az adott iskolák nem működhetnek, a minimális biztonsági előírásokat ugyanis biztosítják, tette hozzá NemeșAlin.

Bevetések

Az év folyamán eddig összesen 7.346 olyan eset történt, ami a tűzoltók közbeavatkozását igényelték, ez átlagban napi 30 bevetést jelent. A tavalyi évhez képest ez növekedést jelent, ugyanis az elmúlt évben ez a szám 25 volt. Ebből 282 tűzeset, 370 vegetáció égése és egyéb tűzeset, 280 pedig egyéb esetek beavatkozása (árvízi beavatkozás, állatmentés, robbanószerek hatástalanítása). A mentőszolgálat (SMURD) 5. 784 esetben szállt ki. A tűzesetek során a megmentett javak értéke 29 millió lej, míg az anyagi károk pénzbeli összege csupán 4 millió lej. A tűzesetek során 4 személy vesztette életét, ugyanennyit sikerült azonban kimenteniük. Az idei, eddigi legnagyobb, vörös riasztású bevetés a csarnóházi vihar esetén volt.

Fontos a megelőzés

A tűzesetek többsége vidéken történt, hangzott el a sajtótájékoztatón. Az ilyen esetek általánosan elterjedt okai a hanyagság mellett az elöregedett berendezések, de a kémények takarításának elhanyagolása is. Ezért fontos, hogy évente legalább kétszer ellenőrizzék a kémények állapotát, tisztítsák azokat, illetve fontos lenne, hogy minden település rendelkezzen kéményseprővel és megfelelő felszerelésekkel. A szirénák helyzetére kitérve Camelia Roșca szóvivő elmondta, a megyében az akkusztikus lefedettség 60 százalékos.

Nyílt nap

Szeptember 13. a Tűzoltóság Napja, melyet minden évben megünnepelnek annak emlékére, hogy az 1848-as szabadságharcban a román tűzöltők Bukarest környékén Pavel Zăgănescu parancsnok irányítás alatt hősiesen helytálltak a törökök elleni harcban. A Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség az elődökhöz híven ma is a lakosság, a környezet védelmében tesz szolgálatot. Ebből az alkalomból ma nyílt napot szerveznek úgy a felügyelőség székhelyén (Kert u./ Avram Iancu, 9), mint az összes megyei alegységnél. A felügyelőség székhelyén 12:30–16:00 óra között folyamatosan várják a gyerekeket és felnőtteket is. Többek között bemutatják azt a többfunkciós konténert, amit nemrégiben kapott a tűzoltóság, különböző beavatkozási gyakorlatokat mutatnak be, konyhai balesetet fognak rögtönözni, bemutatva azt, hogy mi ilyen esetben a helyes eljárás anélkül, hogy még nagyobb bajt okoznánk, illetve egy tömbházlakásból való mentési akciót is szimulálni fognak. A megyei alegységeknél a bemutatók 10:00–14:00 óra között fognak zajlani.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!