Bihar hírei

2017.08.20. 21:32

Megszokott és új programok Semjénben

A tizenkilencedik falunapot tartották a hét végén Érsemjénben, melyen a hagyományos, megszokott programok mellett újdonságokat is láttunk. Ilyen volt a roncsderbi szombaton, melyre sokan kilátogattak a Gáthegyre. A bátrabbak be is szállhattak a versenyroncsokba.

A tizenkilencedik falunapot tartották a hét végén Érsemjénben, melyen a hagyományos, megszokott programok mellett újdonságokat is láttunk. Ilyen volt a roncsderbi szombaton, melyre sokan kilátogattak a Gáthegyre. A bátrabbak be is szállhattak a versenyroncsokba.A XIX. Érsemjéni Falunapok programja is a sok éves hagyomány szerint kezdődött: pénteken este az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport tartott előadást a kultúrházban, a 25. Nyíló Akác Napokon bemutatott Kukás guru című bohózatot adták elő a „szomszédban”. Szombaton délelőtt jókedvű muzsika, gyerekzsivaj hallatszott a Népkertből, ahol a váradi MM Pódium bábelőadása, illetve helyi pedagógusok tartotta gyerekfoglalkozások zajlottak. Nem sokkal odébb, a sportcsarnokban a kispályás focitorna a célegyenesbe fordult: a csak a községbeli csapatoknak szervezett versengés selejtezőjét egy héttel korábban megtartották, szombaton az elődöntőket követően a kis- és nagydöntőket játszották. A harmadik helyért Semjéni Old Boys–Selénd 5–2, a kupagyőzelemért Semjéni Viktória–Semjén City 8–4. A program sporttal folytatódott, de technikai sporttal: a már említett 25. Nyíló Akác Napokon tartott roncsderbi sikerén felbuzdulva érmihályfalvi szervezők megnyerték a semjéni önkormányzat és a falunap szervezőinek együttműködését (amit ezúton is köszönnek) egy újabb látványosság megtartására. A Gáthegy nevű dombos-homokos határrészben napokkal korábban elkészült a pálya, melynek megközelítése az igen számos nézősereg számára is megmutatta, hogyan „kacsázhat” az autó az érmellék homokjában.

Biztonsági buldózer

A rekkenő hőségben 10 „roncs” állt rajthoz (mihályfalviak), további kettő, melyeket neveztek, nem érkezett meg. A 3-3-4 járműves elosztásban a járgányok 3 kört mentek, majd a futamgyőztesek, a másodikok, harmadikok együtt küzdöttek tovább, míg kialakult a végső sorrend. Közben a „boxutcában” állandó volt a szerelés, bőgtek a motorok, a környező dombról a nézőseregnek jó kilátás nyílt a versenypályára. Nélkülözhetetlennek bizonyult a safety car (biztonsági autó) jelenléte, ami esetünkben egy lánctalpas buldózer volt, melynek (a pályakarbantartás mellett) minden körben több autót is ki kellett tolni-húzni a homokcsapdából. A pontok összesítése után az első helyet a Vasvári csapat szerezte meg, második Ölyüs Ferenc (Pufi) csapata, harmadik a Ragacs csapat. A legviccesebb járgányért Miháli Sándor (Jimmy), a legjobban kivitelezettért a Ragacs csapat vehetett át különdíjat, a legjobb pilótának Ölyüs Ferencet választották. Végezetül a bátrabbak egy-egy körre beszállhattak a versenyroncsokba.

Néptánc

A délután folyamán az after school épületében a Leaderprogram pályázati lehetőségeiről tartottak ismertetőt, ezzel szinte egy időben a Népkert színpadán is megkezdődött a műsor. Utóbbi első részében a helyi óvodások és iskolások tartották meg szokásos falunapi zenés-táncos műsorukat, a gyerekeket felkészítő pedagógusok: Tamás Éva, Ványi Katalin, Bányai Rozália, Marián Mónika, Ari Katalin, Vasvári Katalin, Szél Alexandra, Vanyó-Kecskés Éva, Ari László, Kiss Ilona Katalin, Baghiu Mónika. (Ezt a műsort aztán vasárnap délután megismételték.) Ugyancsak megszokott program a néptáncgála, mely szombaton gyerek néptánccsoportok fellépését jelenti, a helyi Ezüstperje legkisebbjei felcsíki és szatmári, az érmihályfalvi Fürge Lábak mezőségi, szatmári, az érkörtvélyesi csoport dunántúli és mezőségi táncokat adtak elő.

Koncertek

Műfajváltás után az érmihályfalvi Aladin Hero Team kick-box klub sportolói a szó szoros értelmében beugrottak (be-tigrisbukfenceztek) a színpadra, ahol első alkalommal tartottak harcművészeti bemutatót. Láttunk formagyakorlatokat, küzdelmet, cseréptörést, önvédelmi technikákat, miközben elhangzott, hogy az „aladinosok” hol mindenhol szerepeltek már sikerrel. A bemutatót koncert követte: abban a szerencsében volt részünk, hogy a székelyudvarhelyi Cynthia művésznevű énekesnő éppen ezen a napon volt hazatérőben Magyarországról, így megállhatott Semjénben, előadni saját dalait és néhány sláger feldolgozását. Visszatérő vendég a semjéni színpadon a székelyhídi Tini Dance Center, Oláh Katalin csapata ezúttal a Kölyök Dance, a bihari B-Like és az érmihályfalvi Fresh Dance csoportokkal kiegészülve lépett fel. A magyarországi X-Faktor 5. szériájának győztese, Tóth Andi lett volna a késő esti koncertező, ám ő betegségre hivatkozva lemondta azt, helyette az egy másik tehetségkutatóból, a The Voice-ból (is) ismert Mohamed Fatima „ugrott be”, igaz, jó két órányi időeltolódással a programhoz képest, ám a publikum türelmét egy jó bulival viszonozta és Semjénben is elénekelte, hogy a szíve, az éjszakai időpont ellenére is ragyog, mint a nap. A napot (vagy inkább az estét) szabadtéri diszkó zárta.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!