Bihar hírei

2015.08.30. 09:51

Élő rock koncertek Diószegen

„Rock-központ” volt szombaton Bihardiószeg, ahol a 19. falunapon több élő koncert is várta a műfaj kedvelőit. Persze hagyományos programok is voltak a koncertek mellett.

„Rock-központ” volt szombaton Bihardiószeg, ahol a 19. falunapon több élő koncert is várta a műfaj kedvelőit. Persze hagyományos programok is voltak a koncertek mellett.

Az előzetesek szerint a Tankcsapda együttes élő koncertje ígérkezett a 19. Diószegi Napok legnagyobb durranásának, ennek megfelelően már a szombaton késő délután megtartott megnyitó idején is szép számmal voltak az együttes nevével ellátott pólókat viselő rockerek a focipályán. A megnyitó előtt a Stelele Bihorului népi együttes mérsékelt sikerű műsort mutatott be román műdalokból. Maga is két hónapja gyűjti a falunapon elköltendő pénzét, vallotta be tréfásan Mados Attila polgármester a megnyitón, amikor egyebek mellett arról beszélt, hogy a községi ünnep szervezésekor két fontos szempontot vesznek számításba: hogy megadva a zenének és a zenét szeretőknek a tiszteletet legyenek élő koncertek, illetve, hogy figyeljenek a fiatalokra. (E kettő idén össze is kapcsolódott - erről később.) Cseke Attila képviselő azt emelte ki, hogy a községi nap közösséget erősítő jellegű, alkalmat ad a találkozásra, ugyanakkor a közösségi értékek megmutatására.

Ser One Stone Diószegen

A program szerint a megnyitó keretében adták volna át a hagyományos főzőverseny díjait, de erre hamarabb sor került. Mint megtudtuk, 16 csapat főzött, a zsűri nem állapított meg külön kategóriákat. Sok különdíj mellett aranyérmes lett a Gyros King csapat, Törő Gyula és csapata (Diószeg), Kósa Sándor és csapata (Hosszúpályi). Ezüstérmesek a Nyulászok, Fortuna, Villanyászok csapatok, bronzérmes a Dream Team, a Bikers és a Kikelet. Oklevelet kapott a Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó napközi csapata is. A megnyitó után kezdődtek is a rock koncertek, ahogyan korábban a polgármester fogalmazott: egy zúzós este. Elsőnek a párkányi (Szlovákia) Ser One Stone együttes állt színpadra. Az nem derült ki, hogy mi rejt a színésznőre utaló név, ám a 60-astól a 80-as évekig terjedő rock-skáláról Rolling Stones, Status Quo, Hobo Blues Band, LGT nótákat toltak. Közben megfigyelhettük, hogy a számos sörsátor mellett kivonuló alkalmi tetoválószalon, meglovagolva a lehetőséget, Tankcsapda jeleket is kínált. Az akkor még tűző nap elől a sátrak alá vonult publikum sorai között, a fülrepesztő gitár- és dobszólók közepette, megmosolyogtató volt két cigányzenész, egy hegedűs és egy harmonikás elszánt kísérletezése, hogy ők is elhúzzák valakinek a nótáját.

Urai a helyzetnek

Így érkeztünk el a debreceni Crocodile Rock együttes koncertjéhez. Például ZZ Top, Jim Morrison, Jimmy Hendrix számokat adtak elő, és ami a külön érdekességet jelentette, hogy a doboknál egy 10 (!) éves legény ült, Wesser Patrik! Aki nem látta, meg nem mondta volna, hogy nem egy felnőtt dobol egy órán keresztül, lélegzetelállító szólókat produkálva (a dobos fenomént később bemutatjuk olvasóinknak). A debreceni együttes előzenekara volt a másik debreceninek: jó nagy körzetből érkeztek rockerek, a főutcát elborító autók rendszámai alapján Magyarországról is, a Tankcsapda koncertjére. A színpad húszméteres előterében a tombolók, hátrébb a visszafogottabb rajongók, mögöttük a kíváncsiak, legvégül a "hamánittvagyunkigyunkegysört"-közönség figyelte, ahogy a "tankok" urai a helyzetnek, és a szokásos fényjátékkal kiegészített két órás bulit nyomtak. A szombati programot szabadtéri diszkó (sic!) zárta.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!