Zsonglőrködés a jogkörökkel

Zsonglőrködés a jogkörökkel
Az RMDSZ részsikernek könyvelte el azt, hogy Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere elismerte: a beiskolázási tervekkel kapcsolatban az önkormányzatnak nincsenek jogkörei.

lie Bolojan, Nagyvárad polgármestere korábban szerkesztőségünknek már elmondta, hogy az önkormányzatnak nincs hatásköre a beiskolázási tervvel kapcsolatban, ezzel reagálva arra vonatkozó kérdésünkre, hogy mi a véleménye Szabó Ödön RMDSZ-es politikusnak a beiskolázási tervet érintő beadványáról, amelyet Szabó a nagyváradi önkormányzatnak is eljuttatott. Időközben Bolojan Szabó Ödönnek is válaszolt írásban, levelében ugyanezt szögezve le, amit lapunknak is mondott. E fejlemény kapcsán kérdeztük Szabó Ödönt, aki a következőket mondta el: „a múlt hét folyamán Ilie Bolojan polgármester és Daniel Negrean megyei főtanfelügyelő közös sajtótájékoztatón jelentették be azt, hogy a beiskolázási tervekkel kapcsolatban a helyi önkormányzatnak milyen elképzelései vannak Nagyváradon. Mi első perctől jeleztük, hogy ez nem törvényes eljárás, hiszen az önkormányzatnak csak az iskolahálózatra vonatkozóan van kompetenciája, a beiskolázási tervvel kapcsolatban nincs semmilyen jogköre. Mindazonáltal a polgármester úr a sajtótájékoztatón elmondta, hogy neki mi a véleménye a beiskolázási tervről, sőt, előre jelezte, hogy akár tanácsi határozat is születhet ebben a kérdésben. Múlt héten letettük az RMDSZ szakmai javaslatait a tanfelügyelőségre, ahol felhívtuk az intézmény figyelmét arra, hogy ebben neki van kizárólagos hatásköre, és az önkormányzat ebben a kérdésben nem mondhat véleményt.”

Részsiker

Szabó Ödön részsikerként könyvelte el azt, hogy a nagyváradi helyi tanács legutóbbi ülésén nem tűzték napirendjére a beiskolázási tervet. Ugyancsak részsikernek tekinti Szabó Ödön azt is, hogy a csütörtöki nap folyamán megkapta Ilie Bolojan polgármester levelét, amelyben az elöljáró értesíti arról, hogy átküldte az RMDSZ szakanyagát a tanfelügyelőséghez, mert neki a beiskolázási tervvel kapcsolatban nincs hatásköre. „Vagyis pontosan azt ismerte el, amit mi mondtuk. Ezek után felvetődik a kérdés, hogy mit keresett a polgármester úr az iskolaigazgatóknak azon az ülésén, ahol a beiskolázási tervről beszélnek, ha ő pecséttel, saját aláírással ellátott levélben jelenti ki azt, hogy ebben neki nincs kompetenciája, és elismeri a tanfelügyelőség illetékességét ebben a kérdésben?” – tette fel e retorikus kérdést Szabó.

Csapdahelyzet

A politikus kifejtette, hogy a polgármester csapdahelyzetet teremtett Negrean főtanfelügyelő számára, mert a kisebbségi oktatásra vonatkozó negatív döntéseket vele akarja meghozatni. „Bolojan úr úgy jár el, mint Pilátus a Krédóban: kiprovokál egy helyzetet, amit nem old meg, hanem mossa kezeit, és áttolja azt a főtanfelügyelőre. Hiszen Bolojan sajtótájékoztatón jelentette be a város jövő évi beiskolázási tervét. És amikor mi azt mondtuk, hogy ebben nincs kompetenciája, akkor azt mondja, hogy igaz, nekem nincs kompetenciám, és otthagyja Negreant egy már kijelentett hálózattal. Negrean most vagy Bolojan melletti szavát szegi meg, vagy a törvényt. Kiváncsi vagyok, hogy a főtanfelügyelő számára mi az erősebb: a törvényi kötelezettség, vagy a Bolojan iránti politikai kötelezettség. Ezért mondtuk mi, hogy Negrean főtanfelügyelői és helyi tanácsosi tisztsége összeférhetetlen” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy Bolojan levele nyilvánvalóvá teszi azt is, hogy a tanfelügyelőségnek szakmai alapú döntést kell hoznia. „Szeretném, ha a tanfelügyelő nem lenne hajlandó Bolojan magyarellenes indíttatású politikai utasításait végrehajtani” – mondta. Végezetül Szabó Ödön leszögezte: „megvannak a normatívák, amelyek a kisebbségi oktatásra vonatkoznak. A tanfelügyelőségnek nem az kell legyen a célja, hogy a magyar iskolahálózaton spóroljon, amelyik megyei szinten önfenntartó, hanem igenis nyúljon azokhoz a többségi oktatási hálózatokhoz, amelyek miatt nem tudják fedezni a költségeket a tanügyminisztérium normatív finanszírozásból”.

Pap István