Zsinagóga felújítások

Zsinagóga felújítások
Ebben a hónapban befejeződik a nagyváradi ortodox zsinagóga külső felújítása, ezt követően pedig elkezdődik a Zárda (Mihai Viteazu) utcai ingatlan belső renoválása.

 

Felix Koppelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség vezetője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az ortodox zsinagóga padlózatát, és a világítótesteket kell kicserélni, ugyanakkor ki is kell festeni a zsinagóga belsejét. További gondot okoz az, hogy korábban lehullott a mennyezet egy része, ezért azt is fel kell újítani. Koppelmann szerint a belső felújítások körülbelül egy, másfél évet vesznek majd igénybe, és miután befejeződik a munkálat, a hitközség egyházi eseményeit már a felújított ortodox zsinagógában fogják megtartani. Elárulta azt is, hogy eddig mintegy 400 ezer eurót költöttek a zsinagóga felújítására, és a belső rehabilitáció körülbelül 600 ezer euróba fog kerülni.

Tetőzetjavítás

Ugyancsak felújítják a Városháza utcai kis zsinagógát is. Mint arról annak idején már beszámoltunk, az Egyesült Államok a kulturális örökségvédelmi nagykövetségi alapján keresztül 130 ezer dollárt biztosított a kis zsinagóga felújítására. Ebből az összegből a tetőzetet újítják fel, míg a belső felújításokra még legalább 500 ezer dollárra van szükség. A kis zsinagógában egy zsidó történeti múzeum fog helyet kapni. Éppen ezért az ingatlan kezelésével tizenöt évre a Körösvidéki Múzeumot bízták meg, mely különböző pályázati forrásokból próbálja előteremteni a belső felújításhoz szükséges pénzösszeget. Dr. Aurel Chiriac a Körösvidéki Múzeum igazgatója lapunknak kifejtette, hogy a tetőzet felújítása még folyik, ez a munkálat még mintegy egy hónapot vesz igénybe. A belső felújítást csak a tetőzetjavítás befejezése után lehet elkezdeni. Chiriac hozzátette, hogy a kis zsinagóga belső felújítására és múzeummá való átalakítására két uniós projektet is benyújtottak, és most várják azok elbírálását.

Még nem kezdődött el

Felújításra vár a Kossuth (Independentei) utcai neológ zsinagóga is. A nagyváradi önkormányzat egy határon átnyúló projekt keretében írt alá szerződést tavaly decemberben uniós finanszírozásra. A szerződés értelmében a projektre 1.892.150 euró támogatást kap a nagyváradi önkormányzat, illetve a Debreceni Zsidó Hitközség, mely utóbbi szervezet a leszerződött összegből 326.298 eurót kap meg. Mint Petri Csillától a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársától megtudtuk, a projekt 2014. május 31-ig tart, vagyis addig kell befejezni a zsinagóga felújítását, ellenkező esetben az önkormányzat elesik a megítélt támogatástól. Mindeddig azonban még nem írt ki a város versenytárgyalást a felújítási munkálatokra.

Pap István

Címkék: ,