Zsigmond király iskola, avagy megakadályoznák a magyar tagozatok elsorvasztását

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke
Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke
Az RMDSZ, a történelmi egyházak és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége beadványokkal fordult a polgármesteri hivatalhoz és a tanfelügyelőséghez, azt kezdeményezve, hogy önálló jogi személyiségű magyar általános iskola létesüljön a Körös bal partján.

Megfogalmazódott egy olyan igény, illetve felvetés az elmúlt években, hogy a Körös bal partján nincs intézményesítve egyetlen egy önálló jogi személyiségű magyar iskola se Nagyváradon. Jelen pillanatban ugyanis csupán négy magyar tagozat működik az általanos iskolai évfolyamok szintjén, a Nicolae Balcescu, a Dimitrie Cantemir, a Ioan Slavici és a Lucretia Suciu iskolákban. „Azt látjuk, hogy az elmúlt években különböző nyomások hatására ezen intézmények román igazgatói arra törekedtek, hogy ha lehet, vékonyítsák a magyar részt. Volt rá is példa, hogy nem, vagy alig lehetett indítani magyar osztályokat, így foghíjassá vált elsősorban az 5-8. osztályos tagozat egy-két iskolában. Például a Balcescu igazgatója egy körülbelül másfél hete a polgármesteri hivatalban zajlott találkozó keretében konkrétan elmondta, hogy ő már el is kezdte felszámolni a magyar tagozatot. Ezek a dolgok tehát úgy benn fortyognak a tantestületen, az intézményen belül, és mi szeretnénk megmenteni ezt a négy tagozatot”- nyilatkozta a Bihari Naplónak Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Ebből a szempontból pedig lehetőséget abban látnak, ha egy jogi személyiségbe szervezik ezeket a magyar tagozatokat úgy- és ezt kiemelten így kezelik-, hogy minden egyes területen megmaradjon az iskola. Vagyis ez azt jelenti, hogy nem egy kampuszba akarják tehát összetömöríteni az érintett 600 gyermeket, hanem minden tagozatot abban a negyedben, azon a földrajzi egységen belül, környezetben akarják megtartani, melyet most ellátnak, viszont ezek a tagozatok jogilag egy közösséghez, iskolához tartoznának a 2019/20-as tanévtől kezdve. Valahogy úgy képzelik ezt el, ahogy a Szacsvay Imre Általános Iskola is működik, vagyis hogy van tagozata az Eminescu/Szaniszló utcában, a T. Vladimirescu/Körös utcában és kint Biharpüspökiben is, tehát három épületegyüttesben. „Jelenleg ugyanis azt tapasztaljuk, hogy a román iskolaigazgatók tudatosan a magyar tagozatokat próbálják fokozatosan felszámolni. Ebben mi nem szeretnénk részt venni, sőt, ezért van az, hogy kezdeményeztük egy önálló jogi személyiségű magyar iskola létrehozását”- hangsúlyozta.

Próbálkozások

Már az év elején is volt ez irányú próbálkozásuk, de akkor az önkormányzat azt válaszolta: nem időszerű, hanem amikor az új iskolahálózatot előkészítik, akkor beszéljenek róla. Ezért augusztus 16-án leadtak egy újabb kérvényt a polgármesteri hivatalban és a tanfelügyelőségen, hogy nehogy elfelejtődjön az ügy, vagy kifussanak a határidőből.
A napokban pedig, mivel elindult egy konzultációs folyamat, és az önkormányzat nem feltétlenül mondta el, hogy ők mint szeretnének, ezért ismét pontosították a beadványukat. Ezt eljutották mindenkinek emailen is, a helyhatóságnak és a tanfelügyelőségnek is. A kezdeményezők azok, akik oktatási hálózatban érintettek, vagyis a történelmi egyházak (római katolikus, református, evangélikus-lutheránus, unitárius és baptista)- melyek egy kivételével, mindegyik érintett az oktatás valamilyen szintjén magyar nyelven Váradon-, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és az RMDSZ. Ha úgy tetszik, egy nagyon széles körű összefogásról van szó. „Ha ezeket a tagozatokat elsorvasztják, illetve idővel megszüntetik, akkor ezek a magyar gyerekek hiányozni fognak az általános iskolai oktatás felső szintjétől, majd utána nyilván a líceumból. Mi azonban abban vagyunk érdekeltek, hogy végigmenjenek az oktatási hálózaton”- magyarázta Szabó Ödön. Hozzátette: ezt a dolgot intézményes keretek közt akarják kezelni, és egy normális párbeszédet folytatni arról, hogy mitől erősödhet, és válhat jobb minőségűvé az oktatási hálózat. Megjegyezte: az egyházak azt is felajánlották, hogy ott, ahol esetleg az önkormányzat nem tud biztosítani épületet, de az adott egyház vagy most épít ingatlant, vagy már benn van, ott ebben a kérdésben akár ingatlannal is segíti a működtetést. Előnyt jelentene továbbá az is, hogy a pedagógusok katedrája így sokkal stabilabbá válna.

Az átszervezést év végéig kellene elfogadni, és jövőre, a következő tanévtől kezdene el működni a Zsigmond király vagy Luxemburgi Zsigmond Általános Iskola. A névválasztás indoka, hogy Zsigmond király az egyik leghíresebb, Váradhoz köthető magyar történelmi személyiség, az általa hagyott örökségre méltán lehetünk büszkék. A városalapító Szent László tiszteletét, illetve kultuszát különösképpen magáénak érezte, ápolta, ezért is temetkezett ide.

Ciucur Losonczi Antonius