Zsidó történeti múzeum: nincs egyetértés Pásztor és Bolojan közt

A nagyváradi Városháza utcai zsinagóga
A nagyváradi Városháza utcai zsinagóga
Pásztor Sándor Bihar megyei RMDSZ-es tanácselnök három megoldást is javasolt, Ilie Bolojan váradi liberális polgármester azonban egyiket se tartja elfogadhatónak.

Több témára is kitért csütörtöki sajtótájékoztatóján Pásztor Sándor megyei tanácselnök. Az állami filharmóniának az utóbbi időben Ilie Bolojan polgármester által sűrűn emlegetett épületével kapcsolatban kifejtette: javában zajlik a visszaszolgáltatási per, e vonatkozásban körülbelül egy hónappal ezelőtt a Megyei Tanács átiratot küldött az illetékes testületnek, melyben sürgette a folyamatot, azzal együtt, hogy csodákat nem várnak, nem gondolják azt, hogy két héten belül megoldódik ügy”. Tanulmányozva visszamenőleg az anyagokat, jelenlegi állás szerint úgy tűnik, hogy a római katolikus egyház nem fogja természetben visszakapni az ingatlant, ezért tárgyalásokba kezdtek, és valószínűleg aláírnak majd egy megállapodást arról, hogy az önkormányzat elvégzi a homlokzatfelújítást. „Néhány hét múlva visszatérek erre”- ígérte.

Nincs viszont egyetértés a leendő zsidó történeti múzeum tekintetében – melynek kiszemelt helyszíne a Városháza utcai zsinagóga -, aminek tárgyában korábban háromoldalú együttműködési szerződést kötött a Megyei Tanács által működtetett Körösvidéki Múzeum, a helyi önkormányzathoz tartozó Vár- és Várostörténeti Múzeum, valamint a Nagyváradi Zsidó Hitközség.

Júliusban két levélváltás is történt a megyei tanácselnök és a polgármester között. Pásztor Sándor három lehetséges megoldást javasolt annak érdekében, hogy úgy tudjanak előrelépni a projekt megvalósítása terén, hogy egyik fél érdekei se sérüljenek. Az első, hogy a helyhatóság elvégzi a beavatkozást az épületen, a Megyei Tanács pedig a Körösvidéki Múzeumon keresztül létrehozza a kiállítást és átveszi valamennyi működési költséget; a második, hogy a Megyei Tanács végzi el a külső beavatkozást, biztosítja a tematikus kiállítást és finanszírozza a működési kiadásokat; a harmadik pedig, hogy a Megyei Tanács megvásárolja az ingatlant és gyakorlatba ülteti a projektet. A patthelyzet oka, hogy Ilie Bolojan átiratában úgy reagált: az általa vezetett intézménynek az az álláspontja, hogy a teljes beruházást saját forrásból valósítja meg.

Ciucur Losonczi Antonius