Zsidó est a filharmóniában

Nagyvárad – Pénteken zsidó estet szervezett a nagyváradi Filharmóniában a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) és Tőkés László európai parlamenti irodája.

A zsidő estre közvetlenül a KREK székhelyén megtartott közéleti fórum után került sor. A nagyváradi filharmóniában megjelent érdeklődőket elsőként Tőkés László EP-képviselő köszöntette, bejelentve azt, hogy a kultúrák közötti párbeszéd jegyében szlovák, német, örmény estet is szervezni fognak azért, mert – mint fogalmazott – a kulturális politika alkalmas a kölcsönös megértés kiművelésére. Tőkés László a Holnap társaságot felidézve hozzátette, hogy a társaság idejében még nem szakadt el a magyarság és a zsidóság, majd reményét fejezte ki aziránt, hogy Nagyvárad nem válik a tegnap városává annak ellenére, hogy az elmúlt tizennyolc évben húsz százalékkal csökkent a váradi magyarság. Koppelman Félix a nagyváradi zsidó hitközség vezetője elmondta, hogy a város sokkal szebb lenne, ha a zsidók a jelenben is cselekedhetnének érte, majd arra kért mindenkit, hogy járuljanak hozzá a maguk módján az ország presztizsének növeléséhez. Nagyvárad Isten által megáldott hely, mert a nemzeti, vallási közösségek békében élnek egymással itt, tette hozzá végül.

Zene és szó

E beszédek után a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band lépett fel, akik,  ahogy nevük is tanusítja, hangulatos klezmermuzsikát játszottak. Bevezetésképpen Seidler András az együttes dobosa elmondta, hogy a klezmer a Kelet- és Közép-európai zsidó közösségekben alakult ki. Ez a zene a népek közötti kapcsolatok tükre, hiszen a muzsikusok egyik helyről a másikra vándoroltak és magukba szívták az orosz, a cigány, a román és a magyar zenei hatásokat is. A mintegy fél órás, nagysikerű zenei blokk után ismét a szövegé lett a főszerep. Halmos Sándor a Debreceni Zsidó Hitközség nyugalmazott igazgatója Kecskeméti Lipót, nagyváradi főrabbira emlékezett. Fábián Enikő és Meleg Vilmos a nagyváradi Szigligeti Színtársulat művészei a Holnaposok tagjainak verseiből szavaltak el egy csokorra valót. Székelyhidi Ágoston író kiselőadásában ismertette az általa és Gervai Tamás fotóművész, közíró által a magyar és a zsidó önazonosság megerősítése érdekében a 90-es évek elején Debrecenben illetve Nagyváradon kifejtett tevékenységük indítékait. Végezetül ismét a Hakeshet Klezmer Band lépett színpadra és szórakoztatta hol bús, hol lendületesen vidám muzsikájával a Filharmónia hallgatóságát.

Pap István