ERDON Helyi hírek

2011.09.11. 18:56

Cserkészek évnyitója

Itt az új tanév, így szombaton a szatmárnémeti Dsida Jenő Cserkészcsapat is megnyitotta az új évet a Református Gimnázium épületében.

Itt az új tanév, így szombaton a szatmárnémeti Dsida Jenő Cserkészcsapat is megnyitotta az új évet a Református Gimnázium épületében.Szombaton a nyári pihenő után újra összegyűltek a szatmárnémeti Dsida Jenő Cserkészcsapat tagjai a Református Gimnázium épületében, hogy az iskolával együtt a „cserkészmunkát” is elkezdhessék. Ami a gyerekek, fiatalok arcát látva egyáltalán nem kötelezettség, hiszen alig várják, hogy újra hetente összegyűljön a csapat. Boga Ferenc tanárúr imával nyitotta meg az új évet, majd képeket vetített a résztvevőknek az elmúlt húsz év eseményeiről. Kedélyes hangulatban elevenítették fel a cserkésztáborokban, találkozókon, versenyeken, vagy éppen a heti összejöveteleken szerzett élményeket, emlékezetes pillanatokat. Szatmárnémetiben 1992-ben éledt újjá a cserkész mozgalom, akkor alakult meg a Dsida Jenő Cserkészcsapat a Romániai Magyar Cserkészszövetség tagjaként, követve tehát az erdélyi mozgalom által megfogalmazott alapelveket: „Erdélyi magyarcserkészetünk célja: a fiatalok lelki, fizikai és szellemi adottságainak, valamint szociális érzékének fejlesztése, Istenhitre alapozott neveléssel. Nemzetünk népi kultúrájának és történelmének megismerése, ápolása mellett, arra igyekszünk nevelni a fiatalokat, hogy jellemes egyénekként, hasznos és példamutató tagjai legyenek a helyi közösségeknek, a magyarságnak és az emberiségnek. Ezáltal a szülőföld iránti ragaszkodást és a megmaradást tudatosítjuk, erősítjük”.

Újra indul a cserkészmunka

Jelenleg a szatmári csapatnak 23 állandó tagja van, de sok, jelenleg egyetemista volt cserkész is szívesen visszajár a találkozókra, amikor ideje megengedi. A csapat 6-8 tagú őrsökre tagolódik, amelyek hetente találkoznak, amikor az őrsvezetők irányításával mindenféle hasznos dolgot tanulnak, játszanak. Ennek tétje is van, hiszen a nyári táborokban különböző próbákon, vetélkedőkön kell bizonyítaniuk rátermettségüket. A csapatban együtt tevékenykednek kicsik és nagyok, sőt az utóbbi időben már felnőttek is bekapcsolódtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!