Zsarolnák és elszipkáznák Popát?

Zsarolnák és elszipkáznák Popát?
Nagyvárad – Büntetőeljárást indíttatna egy befolyásos politikus egy Bihar megyei szenátor ellen azért, hogy átállítsa magukhoz. Legalábbis ezt állítja egy forrás. Az érintett, azaz Cornel Popa tagad.

„Sarokba szorítom Cornel Popát, hogy úgy szavazzon, ahogy mi, vagy esetleg felvetem neki, hogy teljesen álljon át hozzánk. Egy héten belül megoldom én ezt” – állítólag ezt mondta egy bizalmas egyeztetésen a nagyobbik kormánypárt, a PD-L egyik vezető politikusa. Mint ismeretes, e párt azon dolgozik éppen, hogy megszerezze a Szenátus elnöki posztját, eltávolítva onnan a PSD-s Mircea Geoanát. Ez nehezen megy, de egyes értesülések szerint ahhoz, hogy Geoană leváltásának ügyét napirendre tűzzék a Szenátusban, már csak egyetlen szavazat hiányzik. Egyes hírek szerint ezért úgy döntöttek, hogy ezt a szavazatot Cornel Popa PNL-s honatyából facsarják ki.

A forgatókönyv

A Tricolorul honlap azt állítja, a most még ellenzékben lévő Popa ügyében megszólalt Vasile Blaga, a kormányzó PD-L egyik befolyásos központi vezetője. E forrás szerint Blaga egy belső pártegyeztetésen azt kérte a PD-L Bihar megyei aktivistáitól, sőt, a Bihar megyei rendőrfőnöktől is, hogy fabrikáljanak büntetőjogi dossziét a Bihar megyei PNL-s szenátor, azaz Cornel Popa ellen. Később e dossziéval zsarolnák őt, elérve, hogy a Geoană-ügyben úgy szavazzon, ahogy a PD-L akarja, sőt, esetleg lépjen is át az utóbbi pártba. Maga Popa ma nagyváradi sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy tudomása lenne bármi ilyen hasonló manőverről, s azt is, hogy pártváltásra készülne. Elismerte viszont, hogy jó ismerősök Vasile Blagával, hiszen mindketten Bihar megyéből származnak, mégpedig ugyanabból a tájegységből, szomszédos községekből (Petrelényből, illetve Kisszedresről). A Tricolorul állítása szerint emiatt merült fel Blagában, hogy épp Popát környékezzék meg. Popa szerint azonban egyelőre az sem biztos, hogy a PD-L valóban megpróbálkozik az ő „levadászásával”, de ha igen, akkor is elutasítaná ezt. Sőt, jelezte: az sem biztos, hogy a lap által idézett fejlemények egyáltalán igazak, s a PD-L tényleg tárgyalt hasonlóról.

Emlékeztetjük olvasóinkat, a Tricolorul a Vadim-féle PRM-hez közel álló botránylap, amely szélsőséges hangvételű (hivatkozott cikkükben például Blagát Bulldognak és Budipofának nevezik, Băsescu államfőt pedig a Nemzet Betegének). Popa ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy tudomása van viszont az egyik párttársának megkörnyékezéséről. Szerinte Teodor Meleşcanut megpróbálták táborukba beszervezni a PD-L-sek, de ő is nemet mondott.

Ma a Bihar megyei rendőrségen is sajtótájékoztatót tartottak, ezen megszólalt a megyei rendőrfőnök, Adrian Bucur is, aki tagadta érintettségét. Cáfolta azt is, hogy a PD-L, vagy személyesen Blaga bármilyen ügyben megkereste voltna és utasítást adott volna egy Popát érintő büntetőjogi dosszié „legyártására”.