Zongoristák nyertek a bukaresti Magyar Zene Fesztiválon

Zongoristák nyertek a bukaresti Magyar Zene Fesztiválon
A verseny legfiatalabb résztvevője, Ionut Diaconu, a bukaresti George Enescu Zeneművészeti Középiskola tizenkettedik osztályos tanulója nyerte meg a 12. Magyar Zene Fesztivált, amelyet a Balassi Intézet bukaresti központja szervezett.

Az intézet pénteki közlése szerint a fiatal zongorista Liszt Ferenc két darabja mellett Bartók Béla zongoraszonátáját adta elő. Az első díj nyertese a Római Magyar Akadémián tart ősszel jutalomkoncertet.
A második díjat Abel Edison Corban, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem mesterképzős hallgatója kapta, aki Bartók Béla zongorára írt I. rapszódiáját játszotta. Ő a Párizsi Magyar Intézetben fog jutalomkoncertet adni.

A harmadik díjat a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián diplomázott Munkácsi Dóra és Bordos Kinga kapták, ők Bartók Béla Csodálatos mandarin című szvitjével győzték meg a zsűrit. A harmadik díjasok a Liszt Ferenc Zeneakadémián fognak fellépni.
A versenyzők Romániában ritkán játszott zenei alkotásokat iktattak repertoárjukba, teljesítve ezáltal a fesztivál egyik fő célját, a magyar zeneművek romániai megismertetését.

A Magyar Zene Fesztivál az idén hármas évforduló jegyében zajlott, ugyanis a Bartók-év jegyében hirdették meg, de a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 140. tanévét is megünnepelték, emellett az egy éve elhunyt Bács Lajos romániai magyar karmesterre és zeneszerzőre – a fesztivál egyik fő támogatójáról – is megemlékeztek – olvasható a közleményben.