Zöld szívek táncoltak a suliban

Zöld szívek táncoltak a suliban
Nagyvárad- Hétfő délben a Szacsvay-iskola tornatermében a Székelykapuk – Zöld kapuk elnevezésű nemzetközi pályázat keretében elemista diákoknak tartottak környezet- és természetvédelmi bemutatót.


Kincs Gréte biológia tanárnő arról tájékoztatta az Erdély Online-t: a rendezvény a Székelykapuk- Zöld kapuk elnevezésű nemzetközi pályázat részeként valósult meg, mely a közép-kelet-európai iskolák diákjai és pedagógusait támogatja. Az október 30. és március 11. között gyakorlatba ültetett projektet a Természetvédelmi Világalap (WWF) védnöksége alatt egy magyarországi szervezet hirdette meg, és fő célja a tanintézményeknek segítséget nyújtani különféle, a természet- és környezetvédelemmel, a hagyományőrzéssel, valamint a humanitárius megnyilvánulási formákkal kapcsolatos események lebonyolításában.

A Szacsvay Imre Általános Iskolában kétféle tevékeny zajlott: Tăut Eliza földrajztanárnő vezetésével betlehemes játékokat mutattak be a gyerekek decemberben (hagyományőrzés), míg a környezetvédelmi részt Kincs Gréte irányítja.

Vándorolnak

Ugyanakkor a pályázat egyik feltétele, hogy az előadásukkal vándorolniuk kell egy iskolából a másikba, egyik szociális, kereskedelmi vagy jellegű intézményből a másikba, hogy hirdessék, továbbítsák a környezetvédelem fontosságát nyomatékosító üzeneteiket. Emellett kritérium az is, hogy minél több adományt gyűjtsenek a Kerek Világ Alapítványnak, mely a katasztrófa sújtotta területek lakosaival foglalkozik. Eddig voltak például a speciális igényű magyar gyermekek iskolájában, a Szent Angéla-házban, a Nicolae Bălcescu Általános Iskolában, a Művészeti Iskolában és a városházán, és március végéig összesen 17 intézményben lép fel a 23 tagot számláló, Zöld szívek nevű csoportjuk. Plakátokat és egy-egy mesejelenetet mutatnak be, énekelnek, valamint táncolnak is háttérvetítéssel úgy, hogy mindezek szimbolikus jellegűek.

A projektben sikeresen szereplő csapatok jutalma pedig közös táborozás és kirándulás, olyan alkalmak, amelyek által lehetőséget kapnak tapasztalataik megosztásához, más kultúrák és hagyományok megismeréséhez.

Ciucur Losonczi Antonius