Zöld a közalkalmazottaknak és a rendőröknek

Zöld a közalkalmazottaknak és a rendőröknek
Két jogszabály általa is kezdeményezett módosításáról számolt be szerdán Váradon Cseke Attila. Az egyik a közalkalmazotti posztok betöltéséről szól, a másik a távolságtartási végzésekről.

Könnyebben betölthetőek lesznek rövidesen a megüresedő közalkalmazotti posztok. Jóváhagyta ugyanis a parlament az erről szóló jogszabályt, és azt már csak az elnöknek kell kihirdetnie. Váradon tartott tájékoztatóján Cseke Attila foglalta össze a lényeget. Régebben az volt a szabályozás lényege, hogy az ilyen betöltetlenül maradt helyekre nem lehetett senkit felvenni, illetve kivételes esetekben mégis lehetett alkalmazni egy új embert, ha előzőleg hét távozott. Aztán 2003-ban az akkori kormány úgy változtatta meg a szabályozást, hogy csak a kabinet jóváhagyásával lehetett bármilyen vonatkozó állásba felvenni bárkit, azaz a legtávolabbi község önkormányzatához is úgy lehetett felvenni valakit, ha ezt a kormány ellenőrizte. Ezt a szabályozást az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította, és azóta átmenetiség volt a témában. E héten fogadták el az új normákat, amelyek szerint immár szabadon betölthetők a helyek. Ha az adott település, illetve intézmény költségvetésébe belefér, alkalmazható bárki. Ez azt is feltételezi, hogy megszűnt a kormányzati „lekáderezés”. Cseke Attila szerint ennek elfogadása premier azért is, mert most először nem a kormány módosította mindenféle rendeletekkel a témakört, hanem a parlament, ráadásul ellenszavazat nélkül ment át a törvény.

Gyorsabb távoltartás

A másik módosított jogszabály a 2003/217-es törvény, amely a családon belüli erőszak visszaszorításáról szól. Ebben szerepel már egy ideje, hogy nálunk is létezik a távolságtartási végzés intézménye. Az okot a távolságtartási végzésre leggyakrabban a méltóságot, az életet, a szexuális önrendelkezést sértő, valamint a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető tevékenység adja meg. Ez a rendelkezés korlátozza átmenetileg a bántalmazó tartózkodási szabadságát, és a tartózkodási hely szabad megválasztásának jogát, vagy a szülői felügyeleti jogát, valamint gyermekével való kapcsolattartási jogát, ami azt jelenti a végzés alapján, hogy köteles távol tartania magát a bántalmazottól, és tartózkodási helyétől. Nem léphet vele sem közvetlenül, sem közvetve érintkezésbe. A rendőrségnek kell ezt gyakorlatba ültetnie – ám eddig a törvény úgy szólt, hogy a végzés bírósági megszületéséről „a lehető leggyorsabban” kell értesíteni a rendőrséget. Ez különféle interpretációkat eredményezett, és olyan eseteket is, amikor az értesítés hatvan nap múlva történt meg. Most pontosítottak: a bíráknak a végzésről szóló döntés meghozatalától számított 5 órán belül értesíteniük kell a rendőrséget, hogy utóbbi foganatosítani tudja a szankciót. Egyébként a távolságtartás megszegése már bűncselekménynek minősül, és a törvény úgy szól, hogy ha a megszegőt elítélik, akkor börtönbe kell mennie: nem kaphat felfüggesztettet, hanem 1 hónaptól 1 évig terjedő végrehajtandót kell kiszabni rá.

Szeghalmi Örs