Zéró érdeklődő, kicsi botrány

Zéró érdeklődő, kicsi botrány
© Jobbára általánosságok sorolása volt az újabb ilyen választási fórum is. A szerző felvétele.
Ismét egyetlen érdeklődő polgár nélküli fórumot tartott az önkormányzati választások kapcsán a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége: a megyei tanácsi elnökjelöltek voltak a meghívottak – ami eleve érdekes.

Folytatta az önkormányzati választások kapcsán tartott választási fórumait a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége: nemrégiben a váradi polgármesterjelölteket hívta ilyenre, kedden pedig a a megyei tanácsi elnökjelöltek voltak a meghívottak. Annak dacára, hogy csak félig-meddig jelöltek, mivel a megyei tanácsi elnököt már nem közvetlenül a lakosság választja, hanem majd a megválasztott Megyei Tanács tagjai döntik el, ki legyen, erőviszonyok és háttéralkuk alapján.

Érdeklődők most sem voltak, akárcsak az előzőn (az is igaz, hogy az ilyeneket a szervező inkább maguknak és a sajtónak tartja), viszont a múltkoritól eltérően most majdnem az összes jelölt megjelent. Így tehát Mircea Malan (PNL), Pásztor Sándor (RMDSZ), Traian Bodea (ALDE), Daniel Meze (PMP) és Csomortányi István (EMNP). Hívták Ioan Mangot is (PSD), de más elfoglaltsága miatt nem tudott jönni, hanem George Tarát küldte maga helyett, aki viszont nem jelölt e posztra.

A moderátor most is a vállalkozói szövetségé képviselője, Ioan Lucian volt, aki többnyire ezúttal is általános kérdéseket tett fel, és többnyire olyan válaszokat is kapott.

A témák

Felmerült például, hogyan támogatnák a jelöltek a helyi vállalkozókat. Malan azt mondta, úgy, mint eddig, hiszen az itt most is hatalmon lévő PNL ezt teszi, és történelmi elődpártja is ezt tette. Meze azt mondta, sok a váradi központban az üres, kiadó üzlethelyiség, ami a szféra válságát mutatja, majd elemzésbe kezdett, mire a moderátor emlékeztette, hogy az ötleteire kíváncsi inkább, de azok nem voltak. Țara azt hangoztatta, hogy az ő válaszuk benne van a programjukban. Csomortányi konkrétumokat mondott: a helyi adók és illetékek csökkentését, a bürokrácia lefaragását intézné. Pásztor a pályázatok összeállítását is javítaná, és az önrész előteremtését is. Bodea is az adócsökkentést emelte ki.

Az infrastruktúra fejlesztését illető terveiket firtató kérdésre Csomortányi a közutak rossz állapotára hívta fel a figyelmet, ezen változtatna, valamint előmozdíttatná a sztrádaépítést, a Várad-Debrecen vasútvonalat ismét működőképessé tenné, Debrecen-Margitta gyorsforgalmi utat szorgalmazott. Țara szerint a megoldást egy Megyei Fejlesztési Ügynökség létrehozása jelentené. Pásztor is kiemelte a megyei utak rossz állapotát, ugyanakkor azt is, hogy azok kapcsán a környező megyékkel való összeköttetésben is gondolkozni kell, ugyanakkor például az új váradi reptérről jó, hogy mondjuk majd Barcelonába is el lehet jutni hamar, de közben 16 órát kell vonatozni Konstancáig, és ezen is javítani kellene.

Az egyetlen kirívó momentumot Meze produkálta. Ő ugyanis erre sem válaszolt érdemben, hanem pártja választási stratégiáját követve inkább a fő jelölteket bírálta, mire a moderátor felhívta a figyelmét, hogy a minden meghívottnak előre kiküldött szabályzat szerint ilyet nem tehet. Bodea válaszában 100.000 négyzetméteres expófelületet ígért Váradnak, és turizmusfejlesztést, bár a kérdés nem ez volt. Malan szerint kevés a pénz, ahhoz, hogy fedezetlen tervekkel jöjjön, így előbb a pénzalapokat kell erősíteni.

A következő kérdés az volt, hogy a jelöltek szerint hogy fog kinézni a megye 25 év múlva. Bodea szerint ipari parkok és turisták lesznek sokan, de ezen kívül más nagy fejlődést nem lát. Meze itt használta ki az alkalmat egy választási show-ra. Az előző intermezzója miatt úgymond felháborodva azt állította, hogy a moderátor cenzúrázni akarja, mit mondhat, ismét bírálni kezdte ellenfeleit, és amikor ismét felhívták a figyelmét, hogy a minden meghívottnak előre kiküldött szabályzat szerint ilyet nem tehet, ordítva kérte ki magának, majd elhagyta a termet. Țara válasza szerint kicsi lesz akkorra a munkanélküliség és európaiak a bérek – ha ők vezethetnek. Malan a kultúra és a turizmus fejlődését jósolta, Pásztor régióközpontnak vizionálja Váradot, Csomortányi a közbeszerzésre épülő mutyiktól megtisztított, jól közművesített és jó utakkal bíró megyét lát negyedszázad múlva. Felmerült az is, hogy a fejlesztést a fogyasztás, vagy a befektetések erősítésében látják-e. Bodea a befektetésekében, Tara szerint hagyni kell, hogy ez önmagát döntse el, Pásztor a vállalkozásokat stimulálná a bérek növelésére, hogy a fogyasztás nőjön, és a befektetések során a béremelésre is gondoljanak a vállalkozók, Malan az uniós pénzekben bízik, Csomortányi pedig a helyi befektetőkben, kisebb településeken is, akik ott létesítenének gyárakat, növelve a dolgozók jövedelmét, ezzel befektetés révén stimulálva a fogyasztást.

Szeghalmi Örs