Üzenetváltás és beszélgetés

Üzenetváltás és beszélgetés
Szerda délelőtt Markó Béla, az RMDSZ országos elnöke kötetlen beszélgetésre várta a romániai magyar média képviselőit a Maros megyei szervezet székházában. Az újságírók közül csak kevesen voltak jelen.

A romániai magyar napi-és hetilapokat mindössze huszonheten képviselték a legalább még egyszer ennyi meghívott közül azon a találkozón, amely az elején a valóságban is érdekes beszélgetésként kezdődött. Hogy azután mi történt, lehet, a megjelentek sem tudták volna megmondani, mindenesetre a kötetlen beszélgetés egy idő után más irányt vett, s a meghírdetett esemény lassan semmitmondó sajtótájékoztatóvá laposodott. Kár.

A hivatalosan is kedves elnöki üdvözlégyet követően Markó Béla dióhéjban ismertette az „állást”, illetve az EMN és az SZNT-vel való tárgyalások menetét és a mostani helyzetet. Ami szerinte nem a legrózsásabb „ám – mint mondta – 50-50 százalék esély van arra, hogy meg fogunk egyezni, csak előtte még mindenki elmondja a magáét” –, célzott tréfásan az elnök Tőkés László püspök e hét elején tett RMDSZ ellenes kirohanására.

A tábla és az Apáca-ügy

A megjelentek nagy többsége szerette volna hallani az RMDSZ, illetve az elnök véleményét és a lehetséges megoldásokra tett javaslatokat elsősorban az apácai roma-magyar tetlegességig fajuló vitáról, meg a székelyföldi táblaállításról. Egynéhány vélemény elhangzott ugyan, a megoldásra tett javaslatok azonban szerdán még elmaradtak…

– Már nem vizuális probléma, hanem etnikai, anyagi és rendfenntartási gond a társadalomba csak nehezen beilleszkedni tudók sorsa – mondta –, ám mi egyedül nem tudjuk ezt a kérdést megoldani, várjuk a legilletékesebbek támogatását. A kovásznai prefektus távollétében a táblaügyben nyilatkozó alprefektus politikai uszító-lázító hangú kommünikéjét pedig visszautasítjuk, hiszen az alprefektusnak nem volt és nincs is joga ilyen kijelentéseket tenni. És még valami: nem kellett volna a táblát szétdaraboltani, hanem két métrrel távolabb felállítani.

Szántó Sándor