ERDON Helyi hírek

2010.04.09. 16:27

Hargita megyében Cseke Attila miniszter

<p>„Egyezteni szeretnék az orvosi és gyógyszerészeti egyetemek rektoraival a rezidenciátus időtartamáról. Jelenleg Romániában ennek a képzésnek az időtartama hosszabb, mint az Európai Közösség által ajánlott, és lehet, hogy tudnánk ésszerűsíteni – nyilatkozta Cseke Attila egészségügyi miniszter pénteken, Hargita megyei látogatása során.</p>

A tárcavezető az aneszteziológusi, bőrgyógyászati, orr-fül-gégészeti szakképzés példáját hozta fel, ami Romániában 5 év, miközben az európai ajánlás a 2005/36/EK Direktíva értelmében 3 év, illetve az idegsebészet esetében is két év a különbség: itthon 7 év az európai 5-höz képest.

„Azon túlmenően, hogy csökkentenénk a képzéssel járó kiadásokat, sokkal fontosabb, hogy a szakorvosok korábban munkába állhatnak. Ezzel pedig egyaránt segítünk a szakorvosnak és a rendszernek” – fogalmazott Cseke Attila.

A miniszter hangsúlyozta: a kisvárosok sokkal jobban megszenvedik a szakorvoshiányt, az orvosi egyetemi központokban több orvos van. Azáltal, hogy csökkenne a rezidenciátus időtartama, valamint a B-típusú rezidenciátus újraindításával hamarabb megoldódna az akkut orvoshiány a kisebb kórházakban – nyilatkozta.

Az egészségügyi miniszter pénteken meglátogatta a Hargita Megyei Kórház több osztályát, illetve (ez esetben is) találkozott az egészségügyben dolgozók képviselőivel. A megbeszélésen a tárcavezető hangsúlyozta a helyi önkormányzatoknak az egészségügy fenntartásában betöltött szerepét, és azt, hogy erre Hargita megye jó példa, hiszen a megyei tanács nekifogott egy új kórházépület építésének, hogy oda átköltöztethesse a régi (Csíksomlyón visszaszolgáltatott) épületből a tüdőgyógyászatot és a fertőző betegségek osztályát.

A miniszteri látogatás Gyergyószentmiklós, Gyergyótölgyes, Maroshévíz és Parajd, illetve szombaton Székelyudvarhely egészségügyi intézményeinek meglátogatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!