Zenés-táncos ifjúsági találkozó

Zenés-táncos ifjúsági találkozó
Tizennyolcadik alkalommal szervezte meg az ifjúsági találkozót a hétvégén a Német Demokrata Fórum helyi szervezete. Szombaton táncelőadások követték egymást, majd villámcsődület zajlott.

A Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében megszervezett ünnepséget Heilmann Norbert, a Német Demokrata Fórum Bihar megyei szervezetének elnöke nyitotta meg, németül, románul és magyarul köszöntve az egybegyűlteket. Mint mondta, a rendezvény megszervezéséért, melyre észak-erdélyi és bánsági szervezetek fiataljai is eljöttek, köszönet illeti a helyi szervezet Regenbogen tánccsoportját, mely nagy szerepet vállalt a szervezésben.

Hagyományőrzés

Ezt követően Hölczli Josef, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezetének elnöke szólalt fel, akinek Joachim Gauck, Németország szövetségi elnöke nemrég, tevékenységének elismeréseként a Német Szövetségi Köztársaság Lovagrendjének Érdemkeresztjét adományozta, amelyet a napokban, ünnepélyes keretek között, Németország bukaresti nagykövete adott át. A Szatmár megyei elnök elmondta, örül, hogy együtt ünnepelhetnek, nagyra értékeli a helyi fórum tevékenységét. Egyúttal kihangsúlyozta: az Észak-Erdélyi Német Demokrata Fórumnak lehetősége van arra, hogy kiegészítse a kisnyugdíjasok jövedelmét, vagy arra, hogy a fiatalokat kamatmentes hitelekkel segítse abban, hogy például számítástechnikai eszközöket vásároljanak. A segítségeket a helyi fórumon keresztül lehet igényelni, hangzott el. „Jó, hogy meg tudjuk őrizni hagyományainkat, s ilyen rendezvényeket tudunk szervezni” – tette hozzá és sok sikert kívánt a fellépőknek.

Arnold Theisz, a fórum nagyváradi szervezetének újonnan megválasztott elnöke is köszöntötte a jelenlévőket, majd Kellermann Ottilia és Vesa Alexandra németül, románul és magyarul konferálta be a fellépőket.

Tánccsoportok

Elsőként a Francisc Hubic Művészeti Iskola fúvószenekara lépett fel – a Deé Róbert által vezetett zenekar olyan ismert számokat adott elő, mint a La camisa negra, a One moment in time, de Lady Gaga feldolgozás is szerepelt a műsorban, ahogyan operettrészlet és német polka is. A színvonalas előadást nagy tapssal jutalmazta a közönség. Lendületes, vidám táncelőadásokkal folytatódott a műsor – fellépett a palotai Wilde Rose sváb tánccsoport, Szilágyi Annamária vezetésével, majd a váradi fórum örökifjú tagjaiból álló Enzian lépett színre, a tagokat szintén Szilágyi Annamária tanította be. A felsővisói Edelweis csoport után a Szatmár megyei mezőpetriek következtek, később pedig a Temes megyei Varjas, Billéd és Zsombolya települések német tánccsoprotjai léptek fel, őket a monospetriek Immerfroh csoportja követte, majd a váradiak Regenbogen tánccsoportja tartotta meg nagy sikerű előadását.

Az előadást követően, este a fiatalok és az örökifjak a Szent László téren találkoztak, ahol modern tánctudásukat mutatták be egy villámcsődület keretében.

Neumann Andrea