Zenés-irodalmi áhítat

Zenés-irodalmi áhítat

Nagyvárad – Meghitt, bensőséges hangulatú rendezvénynek lehettek tanúi mindazok, akik vasárnap délután részt vettek a nagyváradi Szent Rita Nőszövetség által Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére a Barátok Templomában szervezett zenés-irodalmi áhítaton.

Az egybegyűlteket Stelli Olga nőszövetségi elnök köszöntötte, röviden ismertetve Szent Erzsébet életútját. Hangsúlyozta: az ünnepelt a szeretet szentje, a vallásos lelkiség és a humán jótakarás örök ideálja. Alakjában egy olyan eszme ölt testet, mely a caritast a legfőbb emberi értékek közé emeli.

A bevezető szavakat követően a Pop Annamária tanárnő által vezényelt Posticum énekkar szólaltatott meg egy Szent Erzsébet tiszteletére írt katolikus egyházi éneket. A Szent László Római-Katolikus Gimnázium képviseletében Bittenbinder Brigitta tanuló tolmácsolt néhány középkori Szent Erzsébet himnuszt, majd újból a Posticum énekkara lépett fel, az Áldjon meg téged az Úr kezdetű kórusművel. A Váradon is tevékenykedett Michael Haydn Quoniam Tu Solus Sanctus! című kompozicióját Májerkuk Mária magánénekes adta elő, Kristófi János Zsigmond orgonaművész közreműködésével. Az Erzsébet szentté avatásának hírül adása című jelenetet Bélfenyéri Tamás, Füzesi Mónika és Talmács András, a Szent László Gimnázium három tanulója mutatta be, színvonalas produkciójuk Benedek Ramóna tanárnő munkáját dicsérte.

Ezután a Posticum énekkara két ismeretlen szerzőtől származó kórusművekkel lepte meg az egybegyűlteket, majd Oláh Boglárka diák játszotta el hegedűn Bihari Sándor Largo Arioso című szerzeményét, édesanyja, Oláh Gabriella orgonakiséretével. A Posticum énekkara Josquin des Prés franko-flamand szerző Ave Vera Virginitas című mottetáját is megszólaltatta, majd dr. Enyedi István szatmárnémeti orgonaművész lépett fel Liszt Ferencnek a Szent Erzsébet legendája című oratóriumából vett részlettel.

Ciucur L. Antonius