Zenei preferenciák

Akt.:
facebook.com/media/
facebook.com/media/
Romániában, az utóbbi években egyre több kulturális rendezvényt- színház, film, könyv, zenei fesztivált- szerveznek, amelyek nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is nagy érdeklődésnek és elismerésnek örvendenek.

A fiatalabb nemzedék értékrendjében felértékelődött a fesztivál, főleg a zenei fesztivál, lévén nemzetközi nyelve van. Nem csak a zenevonzó, hanem az ismerkedési lehetőségek is tágteret kapnak. Az IRES, 2016 júliusában, közvéleménykutatást végzett 800, 16 és 50 év közötti városi lakos körében. Azt vizsgálta, miként viszonyulnak a kulturális eseményekhez, a zenei fesztiválokhoz. A kulturális eseményeken való részvétel hogyan tükröződik a magatartásukban?

Kulturális eseményeken való részvétel

A megkérdezettek 83%-a részt vesz valamilyen kulturális eseményen. 57%-a egy évben legalább egyszer vagy néhányszor azokonkulturális eseményeken vesz részt, melyek abban a városban zajlanak le, ahol él, függetlenül annak jellegétől. 15%-a havonta legalább egyszer, vagy többször,2%-a nagyon sokszor vesz részt a rendezvényeken. Külföldön rendezett kulturális eseményen is részt vesznek. A másvárosban vagy külföldön szervezett kulturáliseseményekena kérdezettek 45%igennel válaszolt. Ebből a megkérdezettek 23%-a havonta egyszer vagy többször vesznek részta más városban zajló kulturális rendezvényen. Azok, akik válaszukban azt mondták nem vesznek részt kulturális rendezvényeken a következőkkel indokolták: időhiány (53%), pénzhiány (16%), érdeklődés hiánya(15%).

Kulturális preferenciák

A kérdésre, hogy milyen kulturális eseményeket preferál,10-ból 8 megkérdezett a helyi ünnepeket, a kiállításokat és a termékbemutatókat, fesztiválokat kedveli, amelyeket abban a városban tartanak, ahol él. Legkedveltebbek a zenei fesztiválok (67%) és a sportesemények (54%). Szeretik a zenekarok előadását. Lényegében kialakult afesztiválozókéletstílusa. A megkérdezettek 90%- a hangversenyeken fellépő művésztől függően döntenek, melyik rendezvényre mennek. A baráti kör opciója fontos szerepet játszik a fesztiválon való részvétellel kapcsolatos döntésükben. A kulturális eseményekre vonatkozó tájékoztatásokat több forrásból nyerik. Az elektronikus médiából, baráti körből, a közösségi háló alapján, az adott rendezvény honlapjáról, valamint az elektronikus vagy nyomtatott médiából.

Mennyi pénzt költenek a kulturális rendezvényeken?

A megkérdezettek egyharmada 50 lejt vagy ennél kevesebbet költ, 16% -a 51 és 100 lej között, 11%-a 101 es 200lej között, 201-300 között 8%-a , 300 lejnél többet 8%-a költ. Szívesen vásárolnak bérleteket.

Zenei preferenciák

A megkérdezettek 77%-a pop irányzatot, a komolyzenét, a hip-hop zenét 26%, a rap- zenét 25%-a kedveli. Mennyire ismerik Romániában szervezett fesztiválokat? Legnépszerűbb az UNTOLD Fesztivál, a kérdezettek 25%-a ismeri, részt vett. A Mamaiai Könnyűzene Fesztivált 6%, a SummerWell Fesztivált 5% ismeri, a George Enescu Komolyzenei Fesztivált és a bonchidai ElectricCastle 3-3 % ismeri.

Szerintük fesztivál szervezettségét a következő tényezők jelzik: a megfelelő biztonsági intézkedések, a higiéniai feltételek, tisztaság, parkolóhely.

Milyen fesztiválokra szándékoznak menni?

Az elkövetkező 12 hónapban a kérdezettek 19%-a az UNTOLD Fesztiválra, a SummerWell Fesztiválra 4%, azElectricCastle -ra 2% szándékszik menni, 54% még nem hozott döntést a fesztiválokon való részt vétellel kapcsolatban.

Az IRES által végzett felmérés hibaszázaléka 3,5%.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,