Bihari Napló

2020.06.22. 13:19

Komoly károkat okozott a vasárnap éjjeli esőzés

Több mint nyolcvan hívás érkezett a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőséghez vasárnap este 23 órától hétfő reggel 7 óráig az esőzések okozta vészhelyzetek, károk miatt.

Törő Enikő

A jelzett időintervallumban a nagyváradi tűzoltók 1-es és 2-es osztaga, a püspökfürdői, a szalontai és a szentmártoni tűzoltók 14 udvarból és pincéből szivattyúzták ki a vizet, valamint egy parkolóból Nagyváradon. Több nagyváradi utcát is elöntött a víz, kisebb ,,tavak” alakultak ki, számos autó rendszáma odaveszett és több jármű nem tudott tovább haladni az eső miatt. A legnagyobb probléma Váradon a Körös áruház körül volt, a Vérközpontnál, a Dózsa György, az Oneștilor, a Morii utcán, illetve a Rulikowski (Armatei Române) és a Kolozsvári úton.

Az élesdi tűzoltókhoz érkezett a legtöbb riasztás, vasárnap éjjel 25 bevetésen vettek részt, mindegyik alkalommal vizet kellett szivattyúzzanak Élesden, Sólyomkőpestesen (Peștiș), Örvénden (Urvind), Alsólugason (Lugașu de Jos) és Kőalján (Subpiatră). Az élesdi tűzoltók hétfőn napközben is folytatták az elhárítási munkákat. Kajántó Pál élesdi alpolgármestertől érdeklődtünk tegnap délután, hogy mekkora kár keletkezett. ,,A kárfelmérés még folyamatban van, reggel öt óra óta járjuk az utcákat. Az idősebb emberek azt mondják, hogy legalább 50 éve nem láttak ilyet a környéken. Sólyomkőpestesen keletkezett a legnagyobb kár, négy híd tönkrement, illetve egy park is 70 százalékban. Az eső sok mindent kimosott, komoly munka lesz helyrehozni” – fejtette ki lapunknak az elöljáró. Szerencsére egy ház sem dőlt össze, tudtuk meg, azonban több házban egy méteres víz állt – ilyet se nagyon láttak még. Több személyautót vitt el a víz, sőt, nagyobb, akár két tonnás járműveket is megmozgatott. Személyi sérülésekről egyelőre nincs információjuk.

Előrejelzések

Narancssárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben Bihar megyére vonatkozóan kedd délelőtt 10 óráig az esőzések miatt, ezt tegnap reggel adták ki. Eszerint a csapadék mennyisége meghaladja a 40 litert négyzetméterenként, helyenként akár a 50–80 litert is. Felhőszakadásra, légköri instabilitásra, villámlásra és jégesőre is lehet számítani. A figyelmeztetés ezután sem szűnik meg, szerda reggelig sárga jelzésű riasztás lesz érvényben esőzések, villámlás stb. miatt, a csapadék mennyisége négyzetméterenként meghaladhatja a 25–30 litert, helyenként akár a 40–60 litert is.

Ami az áradásokat illeti, újabb figyelmeztetéseket adtak ki Bihar megye több folyójára. Sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben tegnap déltől kezdődően június 25-én, csütörtökön 14 óráig a Berettyóra, a Sebes-Körösre, a Fekete-Körösre. Narancssárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben szintén június 25-én, csütörtökön 14 óráig a Berettyó, a Sebes-Körös és a Fekete-Körös vízgyűjtőire.

A tegnap délutáni adatok szerint Sárszegen a Fânațelor szintje 21 centiméterrel nagyobb a figyelmeztetési vízszintnél. Szintén tegnap délutáni adatok: vasárnap délutántól hétfő délutánig Tarjánban négyzetméterenkénti 64 liter eső esett, Margittán 42,5 liter, Bisztraterebesen 39,8 liter, Élesden 38,2 liter és Szentmártonban 33,1 liter.

Fotók: ISU, Körösk Vízügyi Igazgatóság

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!