Zavarja a brit kémeket Bond

Zavarja a brit kémeket Bond
Hamis képet festenek a James Bond-filmek a titkosszolgálati munkáról – nyilatkozott az MI6, a brit külső hírszerzés toborzási főnöke a szervezet történetének első nyilvános interjújában.

A 98 éve alapított MI6 – hivatalos nevén Secret Intelligence Service, vagyis titkos hírszerző szolgálat – nemzetiségi, iszlám vallású és női munkatársakkal frissítené állományát, de a 007-es ügynök gátolja a személyzeti fejlesztést. A vakmerő akciók és a bájos nők miatt „torz kép alakul ki a szervezetben zajló munka valódi természetéről. Rengetegen csak kalandvágyból jelentkeznek nálunk, pedig az ilyen fantasztákra van a legkevésbé szükségünk” – mondta a toborzási főnök a BBC Radio One egy riporterének. A fiatal korosztályt célzó, könnyűzenei közszolgálati rádióadó munkatársa előtt újságíró még soha nem tehette be a lábát az MI6 londoni központjába, a kémfőnökség pedig a Bond-mítoszok rombolására használta fel az első nyilvános interjút. „Nincs felhatalmazásunk gyilkolásra, és nem hordunk magunknál berettát. Mindez egyszerűen nem igaz” – mondta a személyzeti vezető, akinek kilétét biztonsági okokból nem fedték fel. Az MI6 közkeletű, de már jó ideje nem hivatalos elnevezése az első világháborús katonai hírszerzői múltból ered (Military Intelligence, 6-os alosztály), és egykor Ian Fleming író, James Bond figurájának megalkotója is ott dolgozott. A brit „Cég” manapság becslések szerint kétezer főt foglalkoztat, de még soha nem közöltek pontos számokat. Abból viszont nem csinálnak titkot, hogy várják az újoncokat. Különösen nagy szükség van nemzetiségi és iszlám vallású munkatársakra, „mert vannak helyek, ahová fehér ember soha nem tudna bejutni” – mondta az MI6 személyzeti vezetője.

Munkaerő kerestetik

Tavaly óta újsághirdetések útján keresnek munkaerőt. Gyakran azzal a figyelmeztetéssel próbálják eltántorítani a reménybeli James Bondokat, hogy az alkalmazottak a londoni központban töltik a munkaidejük legnagyobb részét. Előfordul, hogy indirekt módon hívják fel erre a figyelmet. Nemrég például szomáli nyelven beszélő munkatársakat kerestek, és a hirdetésben a hatalmas Temze-parti központi épületben működő étterem, a kávézó meg a bár és a kosárlabdapályák kiválóságának ecsetelésével igyekeztek csábítani jelentkezőket.