Zatykó Gyula lehet a magyarságügyi tanácsos

Akt.:
Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke
Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke
Jelenleg egyeztetések folynak a nagyváradi városvezetés és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) között arról, hogy Bolojan polgármesternek legyen magyarságügyi tanácsosa.

Az egyeztetés részleteiről Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke tájékoztatta szerkesztőségünket, aki elmondta, hogy a város vezetőségével való találkozások során merült fel az EMNP részéről az az ötlet, hogy Ilie Bolojan polgármesternek legyen egy a magyar közösség ügyeivel foglalkozó tanácsosa, és a polgármester egyetértett ezzel a felvetéssel. Zatykó Gyula elmondta, hogy egyelőre semmiféle konkrétumról nem egyeztek meg, a tárgyalások jelenleg is folynak. Kérdéseinkre válaszolva kifejtette: Nagyváradon, ebben a városban, ahol mintegy huszonöt százaléknyi a magyarság aránya kell lennie egy olyan polgármesteri tanácsadónak, aki ismeri a helyi magyarság igényeit. Ennek a tanácsadónak a feladata lenne közvetíteni ezeket az igényeket a városvezetés felé, és lehetőleg meg is oldani a magyarsághoz kapcsolódó ügyeket, e tekintetben a kétnyelvűség ügyét említette példaként Zatykó Gyula. Hozzátette: még nem lehet tudni azt sem, hogy ez egy fizetett tisztség lenne-e, és azt sem, hogy a tanácsadó egyedül tevékenykedik, vagy összeállíthat egy egy-két emberből álló kis csapatot is, amellyel közösen dolgozhat majd. Közölte, hogy bár valószínű, de nem biztos az sem, hogy ő lesz a magyarságügyi tanácsadó, amennyiben valóban létrejön ez a tisztség. “Az jó lenne, ha minél hamarabb sikerülne megegyezni, hiszen van munka elég”, fogalmazott végül Zatykó Gyula.

A polgármester szinte tagad

Ilie Bolojan keddi sajtótájékoztatóján erre vonatkozó kérdésünkre kitérő választ adott, mondván, hogy a nagyváradi polgármesteri hivatalban a polgármester saját kabinetjébe négy tanácsost alkalmazhat. Viszont az itt meghonosodott szokás szerint a polgármester lemondott egy-egy tanácsosi posztról a két alpolgármester javára, így Ilie Bolojan két tanácsossal dolgozhat. „A két tanácsosi állás közül az egyik nincs betöltve, de ennek a tanácsosi állásnak nincs meghatározott szakterülete. Ha ez a poszt be lesz töltve, akkor bejelentem azt, hogy ki lesz az a személy és azt is, hogy milyen szakterületen tevékenykedik majd” – fogalmazott a polgármester. Sőt, az egyik újságíró azt kérdezte tőle, hogy szüksége van-e a városnak kifejezetten a magyarság problémáival foglalkozó tanácsosra, amire Bolojan így válaszolt: „Nem a magyar kisebbség ügyeivel foglalkozó tanácsos kell, hanem Nagyvárad megfelelő működéséhez kell egy tanácsos”.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .