Zárolták a Hőerőmű számláit

Zárolták a Hőerőmű számláit
Nagyvárad- Május 13-án a tartozásai miatt zárolták a váradi Hőerőmű számláit, május 30-án pedig lefoglalták kőszén, pakura és egyéb energiahordozó tartalékait. Az önkormányzat megoldásokat keres.


Az Erdély Online érdeklődésére válaszolva kedden Eustafie Ilisei, a nagyváradi Hőerőmű szóvivője elismerte, hogy a közelmúltban valóban zárolták a CET bankszámláit az adósságai miatt. Úgy fogalmazott: kifizetési problémákkal küszködnek, de megpróbálnak tovább dolgozni, úrrá lenni a helyzeten. Az egyik vasúti magánfuvarozó cég elégelte meg azt, hogy a Hőerőmű tartozik neki 50,848 millió lejjel, és ezért pereskedéssel elérte, hogy a számláin zároljanak 30,541 millió lejt. „Egyéb dologról nem tudok beszámolni, mert nem ismerem az ügy jogi-pénzügyi aspektusait”, mondta a szóvivő.

Egyéb adósságok

Sajtóhírek szerint 10 millió lejt sikerült törleszteni, a megmaradt 20,541 millió lej összeget pedig úgy próbálja megszerezni a beszállító, hogy május 30-án lefoglaltatta a hőszolgáltató javait, kőszén, pakura és egyéb energiahordozó tartalékait. Ilyen körülmények között a CET ahhoz kellett folyamodjon, hogy kérvényt fogalmazzon meg a bírósági végrehajtó irányába arról, hogy a saját raktárából naponta kivehessen 2 ezer tonna szenet és 25 tonna pakurát, melyekkel biztosítani tudja a meleg víz ellátást. Ezzel azonban a gondok továbbra sem oldódtak meg, ugyanis a széntartalékok csak tíz napig elegendőek, mivel az almaszegi beszállító cégnek május 13-a óta szintén nem fizetett a Hőerőmű, 29 millió lejes tartozást halmozva fel az irányába. Amúgy a CET összadóssága 298,7 millió lejre rúg, hiszen az említett két vállalkozáson kívül tartozik még például az állami költségvetésnek 21,567 millió lejjel, a pénzügyminisztériumnak 97,802 millió lejjel és az olténiai energetikai komplexumnak 64,571 millió lejjel.

Eduard Florea, az önkormányzat gazdasági igazgatója mindezzel kapcsolatban azt nyilatkozta honlapunknak: nincs ok a pánikra, hiszen máskor is előállt már hasonló helyzet. Tárgyalásokat folytatnak a bírósági végrehajtóval és megpróbálnak kompromisszumos megoldást találni. Arra a kérdésünkre, esetleg felmerült annak a lehetősége, hogy a következő tanácsülésen a helyi költségvetésből pénzátutalást szavazzanak meg a Hőerőműnek, az igazgató azt felelte: a büdzsé tételeiről az év elején döntenek, ezért menet közben nagyon nehéz változtatni ezeken, de azért ezt a variánst sem kell kizárni a megoldási javaslatok közül.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,