Zarándokok az Érmelléken

Zarándokok az Érmelléken
Székelyhídről indulva Érselénden át érkeztek a görög-katolikus zarándokok csütörtök délben Érsemjénbe. A Kazinczy kertben ismerkedtek a helyi nevezetességekkel, és ebéddel is várták őket.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Nagyváradi Görög-katolikus Püspökség közös, augusztus 7. és 12. között zajló 16+ Ifjúsági Zarándoklata szerdán és csütörtökön a Hegyközből az Érmellékre ért. Szerdán a két régiót Hegyközszentmiklósnál “lépték át” a zarándokok, Kágya és Csokaly után értek Székelyhídra, ahol az éjszakát töltötték. Csütörtökön reggel indultak tovább Érseléndre, ahol Duma Sándor helyi plébános, érmelléki görög-katolikus esperes, illetve Érsemjén község polgármestere, Balazsi József fogadta a Kocsis Fülöp magyarországi görög-katolikus érsek és Böjte Csaba szerzetes vezette vonulókat. A pihenés és elmélkedést követően indultak tovább, hogy 14,15 órakor érjenek az érsemjéni Kazinczy kertbe. Ott újfent Balazsi József fogadta a zarándokokat, akik a 40 fokos hőségben szinte menekültek az árnyat adó fák alá. Nagy keletje volt a felhevült, itt-ott leégett testrészeket nyugtató vizes törölközőknek, a vizes palackoknak.

Koszorúzás

A Himnusz éneklése után a polgármester mondott beszédet, bemutatva nem csak Semjén híres szülötteit (Kazinczy Ferenc, Fráter Lóránd, Csiha Kálmán) azok szobrai előtt, de örömét is kifejezve a zarándokok láttán, mert – ahogyan fogalmazott – sok ilyen elkötelezett személyre van szükség ahhoz, hogy Európa megőrizze kereszténységét. A szívélyes fogadtatást Kocsis Fülöp köszönte meg, a zarándokok képviselői pedig koszorút tettek Kazinczy szobrához. A Szózat éneklése után az ebéd következett, a kultúrházban terítettek a mintegy 250 zarándoknak. Délután még újabb elmélkedés volt tervbe véve, majd a kora esti órákban indultak tovább a zarándokok a barantói határátkelő felé, hiszen éjszakára már a határ túloldalán, Nyírábrányban várták őket.

Rencz Csaba